Hydrokarbonlekkasjen på Gudrun: Alvorlige brudd på regelverket og varsel om pålegg

Foto: Harald Pettersen, Equinor
Publisert 1. februar 2016

Petroleumstilsynet (Ptil) har sluttført granskingen av hydrokarbonlekkasjen på Gudrunfeltet 18. februar 2015. Granskingen har identifisert alvorlige brudd på regelverket, og Ptil har nå gitt operatørselskapet Statoil varsel om pålegg.

Hydrokarbonlekkasjen fant sted på Gudrun-innretningen i Nordsjøen 18. februar 2015.

Les også: Se plattformen som skal granskes

Den direkte årsaken til hendelsen var lekkasje fra et brudd i et 2″ rør i bypasslinje rett nedstrøms 1. trinns separator. Initiell lekkasjerate ble av Statoil estimert til 8 kg/s. Kondensat fra 1. trinns separator lakk ut til friluft.

Faktisk konsekvens

Det totale utslippet er estimert til 2800 kg (4 kubikkmeter) kondensat, og det antas at mer enn 1 kubikkmeter gikk til sjø. Utslippet på Gudrun vurderes å være blant de større HC-utslippene som er registrert på norsk sokkel de siste ti årene.

Hendelsen medførte ikke personskader.

Potensiell konsekvens

Ved marginalt endrede omstendigheter kunne hendelsen resultert i en storulykke med tap av liv, store materielle skader og konsekvenser for marint miljø.

Ptils gransking av hendelsen har identifisert alvorlige brudd på regelverket. Avvikene omfatter svakheter ved Statoils ivaretakelse av ansvar, mangelfull robusthet i utforming, mangler ved informasjonshåndtering og kompetanse, utilstrekkelig informasjon ved skift- og mannskapsbytte, svakheter ved erfaringsoverføring og læring og arbeidsutførelse på elektriske anlegg.

Flere av disse avvikene omfatter også svakheter ved ledelsens arbeid med å følge opp at aktivitetene ble gjennomført på en forsvarlig måte.

På bakgrunn av de funnene som er gjort i granskingen, varsler Ptil følgende pålegg:

«Med hjemmel i rammeforskriften § 69 om enkeltvedtak jf. styringsforskriften § 6 om styring av helse, miljø og sikkerhet, §15 om informasjon og § 21 om oppfølging, pålegger vi Statoil å sikre at styring av helse, miljø og sikkerhet i drift av Gudrun omfatter de aktivitetene som er nødvendig for å identifisere, risikovurdere og håndtere signaler fra prosessanlegg i drift og gjennomføre nødvendige tiltak. Videre å sikre at kunnskap og nødvendig informasjon fra sentrale fagmiljø blir formidlet på en systematisk og hensiktsmessig måte til drift og sikre at slik informasjon blir anvendt i alle faser.»

Frist for å etterkomme pålegget er satt til 1. juni 2016.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger