Investeringer på 500-600 milliarder kroner i nordområdene frem mot 2030

Goliat og Snøhvit/Melkøya er i drift i tillegg til at store prosjekter "modnes" for utbygging. Foto: Eni Norge AS
Publisert 24. august 2016

Kompetanse- og kapasitetsbehov i et av verdens største offshoremarked

I løpet av 2020-tallet forventes det tre store utbygginger i Barentshavet –Statoils Johan Castberg, Lundins Alta/Gohta og OMVs Wisting. Parallelt med disse utbyggingene arbeides det også med å få på plass en terminalløsning i tilknytning til disse feltene informerer Jonassen.
Goliat er i full produksjon og produserer over 100.000 fat olje per dag, og det bores en produksjonsbrønn i disse dager for påfyll av gass til. Det neste store utbyggingstrinnet som planlegges for Snøhvit-lisensen er utbygging av Askeladd-feltet.

Også i Norskehavet nord forventes det betydelig aktivitetsøkning framover sier prosjektdirektør Nina Kivijervi Jonassen i leverandørnettverket Petro Arctic. Aasta Hansteen er under bygging og settes i drift i 2018. I forbindelse med denne utbyggingen er det også bygget ny infrastruktur for gass, rørledningen Polarled, som skal frakte gassen fra Aasta Hansteen-feltet til Nyhamna. Artikkelen fortsetter under bildet

Veidnes terminal
En utbygging av Castberg og terminal på Veidenes kan gi betydelige oppdrag til bedrifter innen olje- og gassklyngen. Ill: Statoil

Enorme investeringer de neste årene

Disse planlagte prosjektene vil samlet gi en betydelig aktivitetsøkning i regionen og det vil bli et stort behov for kompetanse for å få gjennomført oppdragene mener Jonassen.
Ifølge våre prognoser i Petro Arctic vil investerings- og operasjonskostnader ligge på hele NOK 500-600 mrd. fra i dag og fram til 2030.

Det er enorme summer som planlegges brukt på nordnorske prosjekter -og som følgelig vil gi store leveransemuligheter for både lokal, nasjonal og global leverandørindustri.

Flere nasjonale bedrifter har etablert seg i nord uten å ha klart drive lønnsomt. Flere har derfor redusert eller avviklet sin virksomhet, men dere vil fortsatt anbefale andre å etablere seg?
– Vi har også merket noe av den nasjonale oljenedturen i nord. Det var forventet at den planlagte aktivitetsøkningen skulle gå raskere enn den gjorde. Oppstarten av Goliat ble forsinket samtidig som beslutningen om utbygging av Johan Castberg-fetet ble utsatt. Dette i tillegg til nødvendige kostnadsreduksjoner i næringen bidro til at man i en periode fikk et lavere aktivitetsnivå enn man kanskje hadde sett for seg. Vi mener derimot at dette bildet nå er i ferd med å endre seg betraktelig. Kostnadsnivået på utbygginger i nord har blitt betydelig redusert og er konkurransedyktige med utbygginger andre steder i verden. Prosjekter i nord vil være lønnsomme også ved en lavere oljepris, som man har hatt i senere tid.
Det vil bli behov for økt kapasitet og kompetanse i landsdelen og ønsker veldig gjerne at erfarne bedrifter i andre deler av landet ser nordover. Vi merker også at operatørselskapene i større grad ser både økonomiske og kvalitetsmessige fordeler med å ha en leverandørindustri som er tett på prosjektene, sier hun.

Les også: Tiden er nå moden for å se nordover

Hvordan bør bedrifter som ønsker å se nordover gå fram?

– Det er flere muligheter for bedrifter som er nysgjerrige på den økte aktiviteten i nord, uten at man nødvendigvis trenger å etablere seg med egne fasiliteter i en startfase sier Jonassen.

Den senere tid har nordnorsk leverandørindustri fått økt erfaring og en mulighet for lokal tilstedeværelse er å søke samarbeid med allerede etablerte bedrifter. Et annet alternativ er å søke seg med i et eller flere av klyngeprosjektene som er bygd opp rundt petroleumsnæringa i landsdelen. Det er etablerte klynge- og nettverksprosjekter innen drift og vedlikehold både på Helgeland, Harstad, Tromsø, Hammerfest og Kirkenes. Artikkelen fortsetter under bildet

(Illustrasjonsfoto: Arkiv)
Hammerfest har opplev kreftig vekst som et resultat av olje og gasasaktiviteten i Barantshavet

For få år tilbake opplevde vi et «rush» av bedrifter fra etablert leverandørindustri på Sør- og Vestlandet som ønsket seg nordover. I en tid hvor flere aktører i norsk leverandørindustri dessverre må redusere sine virksomheter, mener vi i Petro Arctic at markedet i nord vil øke betydelig og på sikt utgjøre et av verdens største offshore markeder, dette også på grunn av synkende aktivitet i modne områder andre steder i verden, sier Jonassen.

Ønsker du mer informasjon om markedsmulighetene  i nord benytt anledningen til å ta turen på ONS Thecnical Session under bolken «Linking technology and markets». Her holder Petro Arctics prosjektdirektør Nina Kivijervi Jonassen innlegg kl 1000 torsdag 1.september.

Nyhetsbrev fra Petro.no

 

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger