Investeringsfrykt vil svekke leverandørene

Olje- og energiminister Tord Lien. (Foto: OED/Scanpix)
Publisert 20. mars 2015

Olje- og energiminister Tord Lien mener oljeselskapene bør jobbe smartere, heller enn å prøve å spare gjennom å utsette prosjekter.

– Jeg ønsker at alle sammen, operatører, partnere og leverandører skal gå sammen om å løse kostnadsutfordringene. Det minst ønskelige er at selskapene prøver å spare gjennom å ikke investere. Det vil svekke leverandørindustrien, og da har de kanskje ikke kapasitet den dagen oljeprisen kommer opp igjen, sier Lien.

– Men det skjer og leverandørindustrien blir skvist. Kontraktører som Aibel og Aker, med store rammekontrakter, må si opp folk fordi operatørene kutter ned og ikke tar ut volumet innenfor nevnte rammekontrakter. Hvilket igjen svekker leverandørindustrien. Hva synes oljeministeren om dette?

– Fra et ressursforvaltningsperspektiv vil jeg si det er stor forskjell på å la være å gjøre en investering og på å se på en investering en gang til om den kan gjøres med større grad av kostnadseffektivitet i bunn; at man får mer igjen for pengene man investerer. De to tingene er to vidt forskjellige størrelser, og jeg tror at noen av de investeringen som lå i porteføljen aldri kommer, sier Lien til Petromagasinet.

– Og det kan være bra at noen av dem forsvinner, men man skal ha et veldig bevisst forhold til at dette verken går utover sikkerheten, eller god ressursforvaltning.

– Men, med utgangspunkt i god ressursforvaltning, da konkret IOR og Snorre II –prosjektet som det nå ser ut til at det ikke blir noe av…

– Det synes jeg var en veldig defensiv holdning, avbryter Lien.

– Vi har fortsatt troen på, og håp om at, Snorre 2040 fortsatt kan bli realisert. Men det er klart vi skal erkjenne at det begynner å bli tidskritisk, så vi må finne gode og effektive løsninger i forholdsvis nær framtid.


Ivaretar ressurser i nord
Lien har siden han tiltrådde for knappe halvannet år siden, vist at han ikke bare snakker industriens sak, men at han også har handlekraft. Og han er like uredd når det gjelder å si sin mening overfor oljemotstandere som han er for å refse oljeselskaper som ikke tør å satse.

– Du slipper det løs i Barentshavet? TFO (Tildeling i forhåndsdefinerte områder), 23. runde…  

– Ja, slipper det løs, innleder han ettertenksomt.

– Dette er en oppfølging av en politikk et betydelig flertall av det norske Storting har stått bak i mange år. Skal vi fortsette å høste av ressursene på norsk sokkel i framtiden, er industrien avhengig av tilgang på nye arealer. At vi nå, for første gang på mer enn 20 år, åpner en ny region for næringen, er historisk.

– Samtidig terger du på deg deler av miljøbevegelsen. Hva med dine regjeringsallierte?

– Det er ingen stor overraskelse at miljøbevegelsen er i mot olje- og gassaktivitet. Men, med de rammene som ligger for dette arbeidet, ivaretar vi hensynet til de helt åpenbart rike miljøverdiene langs iskanten. De samme rammene gjør at det heller ikke vil bli gjennomført noen petroleumsaktivitet langs iskanten i denne perioden, slår han rolig fast, hvilket regjeringens allierte i Krf og Venstre sikkert liker å høre bekreftet.

– Vi har i tillegg offentliggjort nye isdata for de neste 30 årene som viser at iskanten ikke lengre er relevant for Barentshavet Sørøst og de åpne områdene i Barentshavet generelt. Så har vi også, selv om det ikke har fått like mye oppmerksomhet, sagt vi ønsker å innføre de samme boretidsbegrensningene i nye lisenser i det øvrige Barentshavet som i Barentshavet Sørøst, da vi mener på en veldig god måte ivaretar de rike miljøverdiene langs iskanten.

– Men dere flyttet jo iskanten et stykke…

– Vi har vel ikke flyttet noen iskant, ler Lien.

– Vi har presentert isdata som viser at iskanten er lengre nord nå.

Ønsker samarbeid i Barentshavet
Lien har tidligere sagt at han liker idéen om en rørledning fra Johan Castberg til Veidnes, infrastruktur som potensielt kan betjene andre funn i områdene nord for Hammefest-bassenget.

– Angående de nye ressursene som er påvist i Barentshavet…

– Veldig spennende! Både Alta- og Gotha-funnene er gjort i reservoartyper vi ikke tidligere har produsert norsk sokkel. Det kan være at man må jobbe litt mer med feltene, men det er veldig spennende at man har påvist ressurser i en geologi man ikke tidligere har produsert fra.

– Ja, og flere skal bores, for eksempel Neiden-prospektet som ligger helt oppe ved Skrugard. Men; disse kunne muligens vært produsert via en felles utbygging, og blant andre Oljedirektør Bente Nyland er veldig for en slik løsning. Hvor stiller du deg?

– Jeg har ikke lyst å gå inn på enkeltprosjekter. Men, på generelt grunnlag kan jeg si det har vært et godt prinsipp i norsk oljepolitikk at man har brukt den type samarbeidsløsninger for å realisere infrastruktur, både for å få opp de ressursene det er snakk om, og for å realisere andre ressurser i samme område. Det er et godt prinsipp, men utover det, er det ikke riktig av meg å drive å kommentere konkret på enkeltprosjekter, gjentar han.

– Oljedirektør Bente Nyland sier hun ikke kommer til å godkjenne noe ting på Johan Castberg, med mindre hun mener det godgjort at partnerne har hatt en reell dialog med Gotha- og Alta-lisensene om felles infrastruktur for å sikre det resultatet som gir best samfunnsøkonomi i prosjektene. Kommentar?

– Bente Nyland har, på vegne av oss alle, en viktig jobb i å sørge for at vi fra myndighetenes side legger til rette for at ressursene blir utnyttet best mulig. Det er det mandatet Bente Nyland har fått fra oss, og den jobben utøver hun på den måten hun finner best. Hvordan hun gjør det, er opp til henne.

– Hun kommer ikke til å bli instruert?

– Nei, det ligger implisitt i det jeg sa.

 

(Artikkelen står på trykk i Petromagasinet nr. 1, 2015)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger