– Klyngene er klare for nye oppgaver

Fra venstre: Mona Skaret, direktør for vekstbedrifter og klynger i Innovasjon Norge, Torger Reve, professor ved Handelshøyskolen BI og Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge. (Foto: Innovasjon Norge)
Publisert 18. august 2016

Næringsminister Monica Mæland fikk under Arendalsuka onsdag presentert fire områder der de norske næringsklyngene kan bidra til å akselerere omstillingen og skape flere vekstkraftige bedrifter, melder NTB.

– Klyngene er en av våre viktigste motorer i den pågående omstillingen av norsk næringsliv, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

Klyngene ønsker å bidra til mer dristig innovasjon på tvers av etablerte sektorer og klynger, bedre spredning av kompetanse, økt satsing på eksport og styrket satsing på gründerskap innenfor klyngene.

Nærmere 2000 norske bedrifter og over 350 kompetansemiljø fordelt på 39 klynger over hele landet deltar i dag i ulike former for formelt klyngesamarbeid.

Viktigere rolle i omstillingen

– Næringsklyngene bidrar i betydelig grad til å vitalisere de bedriftene som deltar. Vi vet at bedrifter som samarbeider innoverer mer, er mer produktive og har større konkurransekraft. Nå må klyngene få rom til å spille en enda viktigere rolle i omstillingen av norsk næringsliv fremover, sier Krohn Traaseth.

Forslagene fra klyngene høster støtte fra professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI, som har vært en av pådriverne for den norske klyngetenkingen.

– Flere av de største norske klyngene er klare for nye oppgaver. I den norske omstillingen er det viktig at klyngene tenker større og mer internasjonalt enn det mange gjør i dag. Samtidig er det også nødvendig at klyngene bidrar til at bedriftene vokser og dermed skaper nye arbeidsplasser, sier Torger Reve.

Skaper resultater

I år er det 14 år siden Innovasjon Norge sammen med Norges Forskningsråd og Siva lanserte det norske klyngeprogrammet, som i dag går under navnet Norwegian Innovation Clusters. I klyngene jobber globalt ledende bedrifter sammen med små underleverandører, forskningsmiljøer og gründere.

Siden etableringen har klyngene gjennomført tett innpå tusen innovasjons-, forsknings- og internasjonaliseringsprosjekter. I følge beregninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB) gir dette klyngesamarbeidet gode resultater også for den enkelte bedrift.

– Gjennom dette programmet har våre beste næringsmiljøer både økt konkurransekraften for egne bedrifter og blitt knallgode på samarbeid , sier Mona Skaret, som er direktør for vekstbedrifter og klynger i Innovasjon Norge.

– Nå må også klyngeprogrammene revitaliseres for å gjøre en forskjell de neste ti årene, avslutter Skaret.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger