Kypros – spennende marked for norsk oljeindustri

PÅ LÆRE- OG VERVETOKT: Eier og Styreformann i RPT Group og CEO for Lavar Shipping, Reginos Tsanos ønsker norske selskaper velkommen. Han får helhjertet støtte fra Jens Wilhelmsen i EMES Ltd (Foto: Doublethink/Kerem Floor)
Publisert 25. september 2015

Nordsjømarkedet smuldrer og oljeprisene er lave. Kan det friste med et nytt gasseventyr for norske bedrifter utenfor kysten av Kypros? Tekst: Magnus Birkenes, Doublethink

De fleste nordmenns kjennskap til øyparadiset Kypros strekker seg til basseng- og paraplydrink-situasjoner. Den lille øya er ikke viden kjent for sine olje- og gassforekomster, og langt mindre en aktiv offshoreindustri.

Det er i ferd med å endre seg.

Denne uken var representanter for en investorgruppe som planlegger en ny offshore supplybase på besøk i Stavangerregionen for å lære, sondere og friste. Misjonen til kypriotene er klar: Skal de klare å stable en levedyktig, sikker og lukrativ offshoreindustri på beina, trenger de norske selskaper tilstede på Kypros. Fort.

Fra skip til gass

– Kypros har i alle år vært kjent for sin turisme, eksport av landbruksprodukter, sine shipping-selskaper og sine fordelaktige skatteregler. Dette har vært våre store forretningsområder siden 1970-tallet. Nå er vi i ferd med å etablere en helt ny satsing på offshore gass, og flerfoldige millioner euro har allerede blitt investert. Vi har høyt utdannede mennesker, bred regjeringsstøtte og finansene på plass. Det vi trenger nå, er norsk ekspertise, sier Reginos Tsanos, hovedaskjonær og styreformann for Kypros’ mektige RPT Group og CEO i Lavar Shipping.

Petro.no møter Tsanos i Stavanger sammen med hans norske samarbeidspartner, Jens A. Wilhemsen,tidligere styreleder og Songa-direktør, nå hovedaksjonær og Direktør i Eastern Mediterranean Energy Services (EMES Ltd). EMES Ltd er i ferd med å etablere et cluster av service- og produktleverandører på Kypros for å dekke den økende etterspørselen øst i Middelhavet. Sistnevnte er også President i Norsk-Kypriotisk Handelskammer (NBAC) Jens A. Wilhelmsen.

De mener det er mye å hente for norske selskaper på Kypros nå som mulighetene er færre i Nordsjøen.

«Etterspørselen er på plass og fremtiden veldig lovende. Som EU-medlem med trygge og gode rammebetingelser, er Kypros det selvsagte valget for å etablere seg. Det vi trenger nå, er norske selskapers ekspertise og produkter»

– Reginos Tsanos, styreformann i RPT Group

Les også: Har Eni gjort verdens største gassfunn?

Artikkelen fortsetter under bildet

Eastern-Mediterranean-gas-fields-630x385

Trygt og spennende

– Vi ønsker å etablere en splitter ny, state-of-the-art supplybase på Kypros, perfekt plassert for å kunne betjene boreaktivitetene som nå foregår i farvannet øst i Middelhavet. RPT-Group står bak det foreløpig største prosjektet på Kypros på tiår gjennom etableringen av en hypermoderne oljeterminal til over 250 millioner Euro. Denne eies nå av Vitol, kanskje verdens største trader av petroleumsprodukter. Erfaringen fra dette prosjektet gjør oss trygge på valg av samarbeidspartner, og vi er her for å introdusere norske bedrifter for mulighetene som ligger i det nye offshoreeventyret som nå har startet øst i Middelhavet, sier Wilhelmsen til petro.no.

Mulighetene det snakkes om, gjelder gass. Mye gass. Operatører som Noble Energy, ENI, Shell og Total er allerede aktive på borefronten, og behovet for forsyningstjenester, containere, boreutstyr og høyteknologi har allerede meldt seg. Israelsk sokkel, nordlige del av egyptisk sokkel, gresk sokkel utenfor Kreta, samt egen sokkel, kan enkelt betjenes fra Kypros. En kjapp titt på sokkelkartet for regionen forteller det, sier Tsanos. Dette støttes også fra energisamarbeidet som er etablert på politisk nivå mellom landene.

Vi eier og står bak byggingen og driften av Halliburtons fasiliteter regionale hovedkvarterer for østlige Middelhavet på Kypros, og andre selskaper som Schlumberger og Weatherford har også etablert sine regionale hovedkvarter på her. Det som industrien i regionen mangler, er «melk og brød»-bedrifter; serviceselskaper. Vi ønsker tilbydere av produkter og tjenester fra hele verden velkommen, men vi vil helst ha norske. Det er dere som har den ettertraktede ekspertisen. Vi snakker om dypt vann, subsea-løsninger og gass. Der er jo Norsk industri i verdenstoppen, sier Tsanos engasjert

Riktig tidspunkt

Er dette virkelig en optimal tid å gå på frierferd til norske selskaper; i en tid med innsparinger og redusert engasjement?

– Det er nettopp det det er. Oljeprisnedgangen vil føre til oppdragstørke for mange selskaper, og det som åpner seg her nå er en gyllen mulighet for norske bedrifter å finne helt nye markeder. Kypros har ingen local content-lover, de har lave skattenivåer og ekstremt lav terskel for etablering, understreker Jens Wilhelmsen

– Og man må se på hvilke felt og utfordringer det faktisk er snakk om her; gass på dypt vann ned til 2.000 meter; felt som norske selskaper er best i verden på, legger han til.

Det skorter heller ikke på det lokale engasjementet. Tidligere i år arrangerte NBAC en lokal konferanse på Kypros for å lodde stemningen blant lokale selskaper. 170 bedrifter møtte mannsterke opp for å høre om mulighetene.

– De var der for å lære om den norske modellen å drive offshorevirksomhet på. De tørster etter norsk kunnskap, sier Wilhelmsen bestemt.

Store penger i Europeisk frigjøring

En av grunnene til at den kypriotiske satsingen får såpass stor støtte fra regjeringer og handelsorganisasjoner, er de geopolitiske mulighetene. En godt utviklet gassproduksjon øst i Middelhavet vil bidra meget sterkt til en europeisk frigjøring fra russisk gass, og naturgass fra regionen vil kunne bli meget lukrativ.

– Det vil medføre stabile leveranser av gass til både Europa og andre steder. Det er også meget trygt, både geografisk og politisk. 2016 og 2017 kommer til å bli et vendepunkt i Kypros’ industrihistorie. Vi trenger dere med, sier Tsanos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger