Magnettog løser swarf-utfordringer

Arild Grasdal og Step Oiltools har den ledende swarf-uniten på britisk sokkel, men har ikke slått gjennom i Norge - ennå.
Publisert 21. mai 2015

Mens oljeselskapene leter etter mulige kostnadskutt og P&A (Plug and Abandonment) –regningen kommer stadig nærmere, er Akastor-eide Step Oiltools på markedet med en swarf –unit (verktøy for fjerning av stålspon fra boreslam) som har tatt det britiske markedet med storm. Så langt har det ikke tatt av.

Enkel og effektiv
Prinsippet bak Romar –uniten er like enkel som den er effektiv. Muden som kommer opp fra brønnen, ledes via et medfølgende flowhead direkte inn i uniten. Her senkes hastigheten på flowen naturlig på grunn av ekspandert rom, omtrent som når en smal bekk renner inn i videre parti. I dette roligere partiet har man lagt inn fem langsgående metallrør som virker som ”tunneller” for hvert sitt magnettog; en rekke sterke elektromagneter kjedet sammen som taggene på en motorsag – eller vognene på et tog – og som beveger seg kontinuerlig gjennom metallrøret.

I naturfagtimene la vi metallspon oppå et ark, og trakk så metallet rundt med en magnet på undersiden av arket. Romar-uniten gjør det samme: Hver gang en magnetvogn går gjennom røret, trekker den med seg stålspon fra muden, og drar det med seg på runden. Sponet følger magnetvognen inni røret til det stoppes mot en kant. På innsiden av røret forsvinner magnetvognen, og dermed kraften som holder sponet, og dermed faller sponet ned fra røret og inn i en collector (oppsamlingscontainer). Sponet kommer aldri i kontakt med noen bevegelige deler, og kan derfor ikke gjøre noen mekanisk skade på uniten.

I enden av uniten, har man satt opp et gjerde av magnetstaver for å ta ut siste rest av spon før flowen ledes ut i nye rør og videre til shakerne. Magnetstavene kan trekkes ut av unitoperatøren, som ved et enkelt grep (samme bevegelse som når man lader en pumpehagle) skraper sponet ned i collectoren.

Leverandøren, Step Oiltools, anbefaler at uniten settes så høyt på borepakken som mulig, slik at tyngdekraften kan lede flowen videre nedover til shakerne, og slik spare både energi og leie av ekstra pumpeuniter.

Kostnadsbesparende
– Romar-uniten tar ut en mye større del av sponet enn noen annen swarf-unit på markedet, sier Grasdal til Petromagasinet.

– Tradisjonelle tromler tar mye av stålet, men ikke alt. Det resterende sponet blir værende i muden, og blir pumpet ned i brønnen for en ny runde. Dette utgjør en ekstra belastning på både pumpeutstyr og nedihullsutstyr, og kan i tillegg til økt slitasje føre til at man i verste fall må avbryte operasjonen og trippe ut for rengjøring, forklarer han.

– Det finnes billigere swarf-uniter, men om jeg var teknologiansvarlig for P&A hos operatørene og hadde ansvaret for sluttregningen, var jeg ikke i tvil om hva jeg ville gått for. Her kan man virkelig kutte kostnader.

”Best available technology” i UK – lite brukt i Norge
Steps nye swarf unit har så langt ikke klart å etablere seg i det norske markedet, men er så godt som enerådende på britisk sokkel, kan Grasdal fortelle.

– Den er kompatibel med både MHs ”Drill View” og NOVs ”Cyberbase” systemer, og kan følgelig integreres med så godt som alle boreanlegg på norsk sokkel. Videre har den glimrende performance reviews fra britisk sokkel og fra andre land som Brunei og Australia. Vi kan garantere for ytelser og oppetid, men til tross for alt dette, har den ikke fått skikkelig innpass her hjemme.

Grasdal ønsker ikke å spekulere i hva årsaken kan være, men det er en kjent sak at tilbydere av swarf uniter, shakere etc. må gå via de kontraktørene som har rammekontraktene for drilling waste med operatørene, oftest Statoil – og de har ofte egne, konkurrerende systemer.

– Tror du de velger bort ”best available technology” til fordel for egen omsetning?

– Det kan jeg ikke kommentere på, svarer Grasdal.

Trenger ikke finne opp hjulet på ny
En vanskelig start til tross, Grasdal har likevel tro på at gjennombruddet kommer nå som kostnader kuttes.

– Vi har gjort noen jobber for Shell i Norge, har noen på gang for Odfjell Drilling, og er i direkte dialog med flere andre operatør, så det løsner nok, sier han.

– Nå som kostnader kuttes, vil selskapene gå ”back to basic.” De vil se bort fra fancy gimmicker og pynt, fokusere på hvilken jobb de skal ha gjort, og velge standardutstyr og teknologi som oppfyller norske HMS-krav; utstyr som virker. Da er det ikke sikkert at man trenger å finne opp noe spesielt for norsk sokkel. Virker uniten i en brønn i UK eller i Brunei, virker den her hjemme også!

 

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger