Markedet svinger, troen består

KJell Giæver, Direktør i Petro Artic (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)
Publisert 10. november 2015

En oljepris som landet hardt etter et fritt fall. Et kommune- og fylkestingsvalg som var grønnere enn noen gang før. Negative analytikere. Ingenting av dette bekymrer lederen for Petro Arctic, Kjell Giæver. Barentshavet har potensiale til å være god butikk uansett, og 23. runde kommer til å bli en verdenscup i lisensanskaffelser. Tekst: Magnus Birkenes, Doublethink

Olje- og gassutvinning i nordområdene har alltid vært et omstridt tema. Det har svingt mellom medvind og motvind i snart 40 år. Argumenter for og argumenter mot har vekselvis blitt skutt fra hofta og levert med overbevisning fra motstandere og støttespillere på nærmest daglig basis i en generasjon. Det er komplisert.

Det siste tilskuddet i debatten er argumentasjon fra oljemarkedsanalytikere i Oslo, spesielt fra den profilerte Nordea Markets-analytikeren Thina Saltvedt, som sier at satsing på oljeutvinning i nord ikke bare er en risikosport fra et økonomisk perspektiv, men også at det vil utgjøre en omdømmerisiko i forhold til den yngre generasjonen , som er mer opptatt av miljø, enn tradisjonell verdiskaping.

Kjell Giæver lar det ikke gå inn på seg. Det langsiktige økonomiske fremtidsbildet for olje og gass på lang sikt ser lyst ut, miljøaspektet kommer alltid i fremste rekke også hos han, og opinionen har sin legitime rolle.

For tabloid, ikke nok vidsyn

Politiske vinder skifter og oljepriser fluktuerer. Hva er dine beste argumenter for olje- og gassutvinning i dag?

– Det er tre ting som må trekkes frem, og den første er en ting som jeg og Thina Saltvedt har diskutert før: Balanseprisen i Barentshavet. Ting blir ofte for tabloid fremstilt i media når det kommer til oljepris; alle prosjekter blir feid over én kam når prisen synker. Oljeselskapene er ute etter å tjene penger; de investerer der det er økonomisk gunstig, uavhengig av hvor det er i verden. Statoil har tidligere offentlig gått ut og sagt at deres prosjekter på norsk sokkel skal tåle en oljepris på 50 dollar fatet. Når de sier at Johan Castberg (tidl. Skrugard, red.) er et godt prosjekt, og er det neste ut, regner vi med, at det er basert på den oljeprisen. Det betyr at vi i nord er konkurransedyktige i verdenssammenheng, sier Giæver bestemt.

Samtidig peker de fleste prognoser på oljepriser fra 70 dollar og opp etter 2020.

– Det blir helt feil å fremstille det som om det er «make or break» med hundre dollar fatet i nord; det gjelder primært mindre felt langt fra land, med komplisert geologi og uten annen infrastruktur. Andre faktorer spiller inn. Barents har mange fordeler som kan gi god butikk, som store funn, god kvalitet på oljen og nærhet til Europa som marked, for å nevne noen.

 

23 runde. (Foto OED.)
23 runde. (Foto OD)

– Bare se på interessen for felt her oppe, så ser man at denne tabloide fremstillingen blir feil: Det har vært en god interesse for TFO, og den kommende 23. runde regner vi med kommer til å bli en verdenscup i lisensanskaffelser, sier Giæver overbevist.

Er det basert på konkrete uttalelser eller magefølelse?

– Det bygger på signalene vi har fått, og hvor mange som har meldt sin interesse i tidlige faser.

En del av miksen

– Det andre og tredje jeg trekker frem er miljøaspektet og vår rolle i den globale energimiksen. Vi har vært tydelige på at olje og gass er en betydelig driver for klimagassutslipp, ikke bare ved produksjon, men også ved bruk. Vi erkjenner det. Men olje og gass kommer til å være en del av energimiksen i verden hele resten av dette århundret; ingenting tyder på noe annet. Norge er en av de som gjør mest for å minimere utslippene, både gjennom klimaavgifter, strengt regelverk og teknologiutvikling; vi er best i klassen. Derfor bør vi være det siste landet som slutter, ikke det første.

– Og miljøaspektet veier utrolig tungt her oppe. Det vil ikke være større risiko i nord enn i sør, nesten tvert i mot; en økt satsing her oppe vil også være en driver for strengere krav og mer miljøvennlig teknologi – det blir som et stort laboratorium og et utstillingsvindu mot verden. Noe vi allerede er kjent for å gjennomføre på en god måte i Norge, sier Giæver.

Les også: Jubler for 23.runde

Les også: Her er 23.runde

All respekt til skeptikerne

Har du noen forståelse for argumentene til skeptikerne og motstanderne dine?

– Ja, det er en legitim tilnærming. Men vit at man med en slik innstilling må man være villig til å tjene mindre penger til AS Norge. Norge vil gå med underskudd uten oljen. Vi er det landet i verden, subjektivt sett, som forvalter olje og gassinntekter på den beste måten; 80% av inntektene går tilbake til samfunnet. Det fører blant annet til en satsing på klima, på bistand og velferd i verdensklasse

Har du en mye vanskeligere jobb nå, etter det miljøfokuserte valget?

– Majoriteten av våre lokale politikere her, og våre representanter på Stortinget er for olje og gass i nord. De største partiene er også positive. Den politiske motstanden i nord er marginal, men vi respekterer den. Den er sterkere i noen kommuner og svakere i andre. Her i nord har det vært positiv holdning i mange år. Det er en krevende politisk jobb nå, men det er like mye på grunn av tøffere tider i bransjen. Noen deler av virksomheten har blitt truffet hardere enn andre, men våre prognoser tilsier at det slår senere inn i nord.

– Likevel: Vi holder på våre ringvirkningsprognoser for våre medlemsbedrifter, som ligger an til å lande på NOK fem milliarder i omsetning i år, og opp til NOK ti milliarder i 2020.

Nina Kivijervi Jonassen og Kjell Giæver
Kjell Giæver og kollega Nina Kivijervi Jonassen står på for utvikling av industrien i nord(Foto: Petro Arctic)

Ermene brettet opp

Dersom aktiviteten tiltar i nord, er leverandørindustrien godt nok rustet?

– Leverandørindustrien er bedre rustet enn noen gang; ringvirkninger vil primært komme i de etablert oljehubene i nord, som før. Dette på grunn av baselogistikk og fordelingen av servicetjenester. Samtidig vil det fortsatt være slik at brorparten av leveranser og tjenester til petroleumsnæringen i Nord-Norge vil gi betydelige ringvirkninger til den etablerte leverandørindustrien i hele Norge

Giæver sier dette er den historisk store «game changeren» i nord; det er denne næringen som har kraft nok til å påvirke de store infrastrukturutbyggingene, nye flyplasser, en større del av nasjonal transportplan, opprustede havner, nye strømlinjer, nye skoler og institusjoner og en positiv endring av de demografiske forholdene i nord.

Saltvedt sier at det er den neste generasjonen politikere og innbyggere som må overbevises, ettersom felt tar i snitt 15 år fra funn til produksjon. Har du noen tanker om mellomspillet?

Hammerfest LNG, Karbonfangst
Hammerfest LNG skal produsere til etter 2050 påpeker Kjell Giæver (Foto: Harald Pettersen / Statoil)

– Det er noen ting å huske på: Hammerfest LNG kommer til å produsere til 2050, og Castberg vil kunne produsere like lenge. Johan Sverdrup har det samme tidsperspektivet. Det vi savner er en edruelighet i forhold til fremtiden her. Sier Saltvedt at Norge ikke skal være ledende innen olje og gass om 15 år? Det er vi uenige i; vi skal og må være en del av energimiksen, sier Giæver fast.

Er det alltid en like lett jobb å stå i frontlinjene slik du gjør?

– Jeg jobber med hodet og hjertet, alltid. Jeg er 12. generasjon Giæver i Nord-Norge; mitt ståsted er fast, men jeg bygger på vår historie i nord. Vi har gått fra robåter til motorbåter, fra kyst og bondekultur til en globalisert verden  Vår historie i nord har alltid vært drevet av bærekraft; en vilje til å skape for å dele en utvikling som alltid har vært preget av generasjonshorisonter. Nå må vi utnytte olje -og gassverdiene i nord på samme måte, og legge til rette for nye generasjoner etter oss, sier Petro Arctic-lederen.

– Optimismen må gå side om side med hardt arbeid.

Du møter Petro Artic under Leverandørindustriens Nordområdekonferanse i Narvik (17)18-19 november.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger