– Miljø og økonomi kan gå hånd i hånd

(Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)
Publisert 10. mars 2015

I dag presenterte direktør for divisjon Europa & Afrika i DNV GL Oil & Gas, Liv Hovem, utfordringer for næringen på Miljø & Teknologikonferansen.

Utfordringene består av tre aspekter som stadig er i konflikt: Miljø, menneskelige aspekter, samt økonomiske aspekter.

– En av utfordringene for bransjen framover er gamle oljefelt i halefasen, hvor gjenværende ressurser hentes ut. Disse feltene er de som forurenser mest per produsert mengde olje/gass. Fra et miljøperspektiv er nye felt mindre energikrevende, og der kan energieffektive metoder tas i bruk fra dag én. Begge deler gir reduserte klimagassutslipp pr produsert enhet, sier CEO i DNV GL Oil & Gas, Elisabeth Tørstad, til Petro.no i forkant av konferansen.

– Det åpenbare dilemmaet er å få mest mulig ut av eksisterende felt og samtidig drive både miljømessig og økonomisk lønnsomt.

DNV GL: – Teknologi og produktivitetstiltak kan redde miljøet

Teknologier og effektive produktivitetstiltak kan få hele olje- og gassproduksjonen til å bli mer miljøvennlig, med minst mulig utslipp, ifølge DNV GL:

– Man kan endre kraftforsyningen innen økt utvinning (Increased Oil Recovery – IOR, red.anm.) ved å kombinere eksisterende gasskraft med vind-kraft når energibehovet øker. Ved å ta i bruk nye batteriløsninger, kan selskapene oppnå større fleksibilitet og lavere utslipp på en kostnadseffektiv måte, sier Tørstad.

– Det foregår også spennende teknologiutvikling innen automatisering. Det er nå mulig å drifte sikrere og billigere enn man kunne for noen år siden.

DNV GL om Barentshavet

Aktivitetene i Barentshavet blir også viktig for DNV GL, som skal sikre liv, verdier og miljø også her.

– I Barentshavet er det viktig å drive utbygging på en måte som gjør at det totale risikobildet ikke er høyere enn på annen virksomhet på norsk sokkel. I iskantdebatten øker bekymringen  for konsekvenser ved utslipp til sjø, men det er ikke dermed sagt at all virksomhet nord for Polarsirkelen gir høyere risiko. Hvis konsekvensene øker, må man ha krav og tiltak som reduserer risiko.  Dette kan oppnås gjennom god barrierekontroll, sier Tørstad.

Liv Hovem i DNV GL
Liv Hovem i DNV GL (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger