Publisert 27. september 2018

Tekst og foto: Frode Rabbevåg

I et lite industribygg i Kristiansund står rekker med kabinetter og pulter klare til å pakkes ned og sendes til Sembcorp Marine sitt store offshoreverft i Singpore.

Det er elektronikkmoduler produsert av Nor Electronics i konkurranse med verdensgiganter med tusenvis av ansatte.

– Vi er bare åtte ansatte i Nor Electronics, men har fått gleden av å jobbe med de virkelig store offshoreprosjektene. Vi leverer kvalitet på tid, og så er vi de samme menneskene som bygger utstyret og som kjører det i gang. Du får god kunnskap om produktene du leverer når du er med i hele prosessen.

Det er prosjektleder Paal Olufsen som forteller dette.

Mye å gjøre
Elektronikkbedriften er foretrukket leverandør hos både Equinor og Aker BP på norsk sokkel og har de siste årene også levert til en rekke prosjekter innen olje- og gassektoren over hele verden. Når har de også fått en fot innenfor vindkraftsegmentet med utstyr til meteorologi, radiosystem og PA-anlegg til en vindkraftplattform i Nederland.

– Vi har skrekkelig mye å gjøre for tiden, og sentralt nå er leveransen til Johan Castberg, fortsetter Olufsen. – Vi har levert flere elektronikkpakker til fire plattformer på Johan Sverdrup gjennom en rammeavtale med Equinor der vi nå er i gang med igangkjøringen av utstyret. Denne rammeavtalen ble videreført for Johan Castberg i Barentshavet som blir et enda større prosjekt for oss. Der skal vi blant annet skal levere posisjoneringssystemet til produksjonsskipet og tankskipet som skal hente oljen. Dette er et omfattende og komplisert system som vi bygger helt og fullt i Kristiansund.

Stor elektronikkpakke
I tillegg omfatter kontrakten med Equinor satellittkommunikasjon, entertainment-system til lugarene, presentasjonssystemer til møterommene, radiosystem og PA-system som mange av de andre systemene bygges rundt.

De fleste av systemene som Nor Electronics bygger og leverer er basert på innkjøpte standardsystemer. Men disse må programmeres og integreres og tilpasses krav og bruksområder offshore.

– Vi bygger alle kabinetter selv i Kristiansund og ønsker å være en turnkey telecomleverandør for oljeindustrien som leverer komplette systemer, forklarer Paal Olufsen.

Flere års arbeid
Et prosjekt som Johan Castberg gir langvarig arbeid for de ansatte i Kristiansund. Etter en prosjekteringsfase starter byggingen av utstyret og uttesting i Kristiansund. Dette arbeidet er nå i sluttfasen når det gjelder dette prosjektet, og utstyret er i ferd med å pakkes ned og sendes i container til verftet i Singapore der modulene skal monteres opp.

Høsten 2020 kommer produksjonsskipet til Johan Castberg til Stord der moduler som er produsert ved norske verft skal monteres og integreres før skipet slepes ut på feltet og kommer i produksjon i 2022.

– Vi er med hele veien og sender de samme folkene som har bygd utstyret både til Singapore og til Stord, legger Olufsen til.

Nor Electronics har ikke merket den store oljenedturen selv om omsetningen svinger litt med prosjektene de er med på. Store leveranser til Beacon Atlantic riggen som bygges i Kina, en rammeavtale med Aker BP har blant annet gitt oppgraderingsarbeider på flere Valhall-plattformer, utstyr til et oljeraffineri i Kuwait og de store kontraktene med Equinor på Johan Sverdrup og Johan Castberg er noe av de som har gitt travle tider i Kristiansund.

Mange forespørsler
– Vi merker et generelt høyt aktivitetsnivå i markedet nå og får mange forespørsler om dagen, både fra utlandet og Norge. Vi har klart oss uten oppsigelser og permitteringer de siste årene, og skal nok få mer en nok å gjøre framover, mener Paal Olufsen som har elektronikkonsernet Zenitel Group i ryggen.

– De kom inn for tre år siden og har gitt oss økonomisk trygghet og administrative ressurser, ellers driver vi akkurat som vi har gjort i mange år med de samme ansatte.

Bildetekst: En del av staben i Nor Electronics med radiobordet til Johan Castberg som nå skal pakkes ned og sendes til Singapore. Foran Kenneth Vestad og Paal Olufsen, bak fra venstre Rolf Tore Thoresen, Marius Johansen Nørbech, Endre Aasen og Ole Kristian Lorentzen.

Siste fra forsiden

Vår Energi selger 20 prosent av Bøyla til Concedo

+

Investerer 12 milliarder i videreutviklingen av Troll

+

Wintershall Dea har installert havbunnsrammen på Dvalin Nord

+

GoliatVind: – 2 milliarder kroner i støtte er en god start, men ikke nok

Enighet om flyteriggoppgjøret – generelt tillegg på 43.000 kroner

+

Equinor har gjort oljefunn i produksjonsbrønn

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger