NAV: – Ingen særomstillinger for de permitterte i olja

Mens Aetat Rogaland ved årtusenskiftet hjalp puljer med permitterte oljearbeidere å komme tilbake i jobb, skal NAV i disse dager møte ledigheten med standardhjelp.
– Per dags dato har vi ingen spesielle omstillingstiltak for permitterte arbeidere i petroleumsnæringen, men vi har i lignende tider fått store bestillinger fra politikere om å iverksette spesialsydde tiltak. Den situasjonen er vi ikke i nå, sier avdelingsdirektør for NAV Rogaland, Egil Tengs.
Så langt i år har 9.000 arbeidere allerede mistet jobbene sine som følge av nedbemanningen i oljebransjen, ifølge fagforbundet SAFE. Tall fra NAV viser at arbeidsledigheten i Rogaland øker mest på nord-Jæren og særlig i Stavanger. 7.065 personer stod per 30. januar registrert som helt arbeidsledige i Rogaland. Dette tilsvarer 2,8 prosent av arbeidsstyrken i fylket og er 1.588 flere enn for ett år siden. I tillegg til de 7.065 arbeidsledige, har Rogaland nær 9.000 med nedsatt arbeidsevne. Dette er personer med helseutfordringer, og som NAV skal bistå tilbake i arbeid.
– Slutt på store gruppeinntak
Hvis man går litt tilbake i tid, til tiden rett før årtusenskiftet, steg arbeidsledigheten i Norge for første gang på seks år. De hardest rammede var de ansatte i oljerelatert industri i nettopp Rogaland. Følgelig ble ca. NOK 110 millioner satt av i statsbudsjettet i år 2000 til ekstraordinære opplæringstiltak for ansatte innen Stavanger-regionens verfts- og leverandørindustri. De led under ordretørke.
Pengene ble brukt på et 40-talls bedrifter og ekstraordinær oppfølging til ca. 6.000 enkeltpersoner. Tiltakene kunne innebære grunnleggende datakurs, ekstra fagbrev, strategisk ledelse, samt opplæring til å bruke avanserte dataverktøy. Midlene ble koordinert gjennom Aetat Rogaland, som i 2008 ble lagt ned. Aetat i sin helhet ble sammen med Trygdeetaten nedlagt etter Stortingets vedtak om å opprette en ny arbeids- og velferdsforvaltning (NAV) i 2005.
– Det er slutt på store gruppeinntak slik Aetat holdt på med for noen år tilbake. I dag får man individuell oppfølging, der vi ser an om vedkommende trenger kursing innenfor et fagfelt eller annen type hjelp, sier NAV Rogaland -sjefen.
Får NOK 500 millioner fra staten
Ifølge Tengs får NAV Rogaland i dag NOK 500 millioner fra staten til bruk på kompetansegivende tiltak for arbeidsledige. Dette innebærer alt fra arbeidspraksis, lønnstilskudd, opplæring, arbeidsrettet rehabilitering, oppfølging og til arbeidstrening i skjermede virksomheter.
– Vi grovsorterer hvem som kan klare seg selv og de som trenger oppfølging. Hvis vi ser at noen er ordinære og klarer seg selv, så vil de ikke ha rett til tiltakshjelp hos oss.
Millionene som NAV Rogaland koordinerer er myntet på tiltakshjelp til 3.735 personer per måned. Av disse plassene går 2.875 til personer som har nedsatt arbeidsevne eller de som ikke er i arbeid av helsemessige grunner. De resterende 860 plassene er for de som er registrert som helt arbeidsledige.
Opp til staten og kommunene
Avdelingsdirektøren for NAV Rogaland utelukker ikke at det kan bli aktuelt med ekstraordinære tiltak igjen, dersom ledigheten i petroleumsnæringen øker, og at staten og kommunene ønsker å gjøre noe med det.
– Det er ikke så stor ledighet nå. Det kan ha noe med at det skjer en naturlig overgang der arbeidere i petroleumsnæringen blir absorbert av andre næringer. Det er noe vi jobber kontinuerlig med; vi observerer om de arbeidsledige finner arbeid eller om de fortsetter å få veiledning eller finansiell støtte fra oss, sier Tengs til Petro.no, og legger til:
– Det er årsaken til at vi inntil videre møter ledighetsutviklingen med vanlig NAV-oppfølging. Den har blitt mye mer individuelt tilpasset, og vi jobber med hva som skal til for at vedkommende kommer tilbake i arbeid igjen.
Kan gi utslag for ledigheten framover
I dag jobber NAV med å kartlegge hva arbeidsmarkedet til enhver tid trenger og hvor de er nødt til å henvende seg for å dekke etterspørselen på arbeidskraft. De som fikk permitteringsvarsel i september nærmer seg nå slutten av oppsigelsestiden, noe som kan gi utslag på ledigheten de neste tre månedene.
– Hva som skjer med dem framover avhenger av hvor flinke de er til å registrere seg hos oss. Noen registrer seg hos NAV med én gang de får permitteringsvarsel, mens de fleste går ut oppsigelsestiden og håper og tror at ting skal ordne seg uten at de har registrert seg.
Ifølge sjefen for NAV Rogaland tilbyr de hjelp til hvordan man bruker NAVs selvbetjeningskanaler, hvor man søker om dagpenger, med mer. Han forteller at tilbakemeldingene er gode så langt, men etterlyser mer engasjement fra arbeidssøkerne i petroleumsnæringen.
– Vi oppfordrer folk til å orientere seg kjapt på arbeidsmarkedet selv gjennom å bruke sitt fagnettverk. Folk er også nødt til å legge lengre planer for å nå drømmejobben. Det er ikke lenger slik at man blir tilbudt drømmejobben på utdanningsplassen, sier han.
Nyutdannede må bli mer fleksible
NAVs Rogaland-avdeling er på alerten, og ser for seg en spennende tid fram mot sommeren.
– Henvendelser hos NAV økte i både januar og februar, men i desember så vi at de fleste kom ut i arbeidslivet igjen rimelig fort. Det tekniske personellet klarer seg stort sett bra. Det er de med minst utdanning som er spesielt sårbare i tider som dette, sier Tengs.
– Hva mener du de nyutdannede som drømmer om å jobbe i petroleumsnæringen skal gjøre?
– De må bli mer fleksible, og må finne seg i å jobbe hvor som helst i landet, kanskje til og med i utlandet, for å finne drømmejobben. I tillegg til å bli flinkere til å bruke sitt eget nettverk, må de vite at det må mange søknader til før man får napp.
Må tåle å se til andre sektorer
Tengs legger til at man må tåle å ta andre typer jobber enn det man drømmer om, kanskje til og med i andre sektorer, før man går tilbake til det man i utgangspunktet ønsker.
– Det er viktig å få praksiserfaring. Men det er også viktig å kunne legge en mer nøktern karriereplan, med et langt tidsperspektiv. Dette ser vi er en vanskelig omstilling for mange, sier han.
– Hva slags hjelp tilbyr dere til de arbeidsledige i olja på kort sikt?
– Vi kommer til å ha kurs knyttet til økt anleggsvirksomhet rundt vei og tunnelanlegg i Stavanger, som kan passe til folk fra verftsindustrien. Men dersom et selskap varsler større omstillingstiltak som fører til mange oppsigelser, så rykker vi ut og holder veiledningsmøte der vi forteller hvordan man orienterer seg på arbeidsmarkedet for å finne en ny jobb.
NAV gir som kjent dagpenger. I dag beregnes den på bakgrunn eventuelle trygdeytelser, samt lønnsinntekten fra fjoråret. Dersom noen hadde en inntekt på NOK 530.220 ett år, som er maksimumsgrunnlaget, ville dagpengene for det kommende året totalt vært på ca. NOK 330.850. Dagpengene utgjør omtrent 62,4 prosent av inntekten før skatt.
– Dagpenger er det vanskelig å leve av, spesielt i Stavanger. Derfor gjelder det å finne seg en ny jobb så fort som mulig, sier Tengs.