NAV: Nedgang i ledigheten

Illustrasjon NAV (Foto: Arkiv)
Publisert 18. mars 2016

I løpet av mars ble 100 færre arbeidsledige, ifølge sesongjusterte tall fra NAV, mens det var over dobbelt så mange permitterte som i fjor.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak gikk ned med 300 i mars.

– Ledigheten har de siste to månedene utviklet seg bedre enn vi ventet. Vi tror likevel at de negative impulsene fra oljebransjen vil føre til at ledigheten øker mer utover året, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Målt i antall personer, økte arbeidsledigheten mest for meglere og konsulenter og for personer med bakgrunn fra kontorarbeid. Arbeidsledigheten gikk mest ned innen serviceyrker og annet arbeid, samt innen reiseliv og transport.

Prosentvis økte arbeidsledigheten mest i Møre og Romsdal og Hedmark, mens nedgangen var størst i Sogn og Fjordane og i Sør-Trøndelag. Det var ti fylker med nedgang i ledigheten, fem fylker med oppgang, og fire fylker med uendret ledighet.

Tallene nedenfor er ikke sesongjustert, slik at endringene som fremkommer er sammenlignet med samme måned i fjor:

Ved utgangen av mars var 89.300 registrert som helt arbeidsledige hos NAV. Dette er 8.300 flere enn samme tid i fjor, og tilsvarer 3,3 prosent av arbeidsstyrken, mot 3,0 prosent i mars i fjor.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak var på 107.300, en økning på 12.200 sammenlignet med mars i fjor. Bruttoarbeidsledigheten er med dette 3,9 prosent, og er dermed 0,4 prosentpoeng høyere enn på samme tid i fjor.

Størst økning innenfor ingeniør- og ikt-fag

Sammenlignet med mars i fjor har arbeidsledigheten økt mest innen ingeniør- og ikt-fag med 52 prosent og innen industriarbeid med 27 prosent. I samme periode har ledigheten gått ned med 2 prosent innen barne- og ungdomsarbeid, og med 1 prosent innen serviceyrker og annet arbeid og i undervisning.

Arbeidsledigheten er høyest innen bygg og anlegg med 6,5 prosent og innenfor industriarbeid, med 5,7 prosent. Lavest arbeidsledighet finner vi innenfor undervisning, med 0,7 prosent, og i akademiske yrker, med 1,1 prosent.

Flere permitterte

Ved utgangen av mars var til sammen 10.500 personer registrert som permitterte. Dette er mer enn dobbelt så mange som i mars i fjor, da 5.000 personer var permittert. 6.100 av de permitterte var helt permittert, mens 4.400 var delvis permittert. Økningen i antall permitterte har vært størst i Rogaland og Hordaland, hvor det nå er 4.100 permitterte til sammen.

Høyest ledighet i Rogaland

Utviklingen på arbeidsmarkedet er fortsatt svært delt. Sør- og Vestlandet har hatt en kraftig økning i ledigheten det siste året, mens resten av landet samlet har hatt en nedgang. Arbeidsledigheten har økt mest i Rogaland med 58 prosent og i Møre og Romsdal med 40 prosent, mens nedgangen er størst i Hedmark med 8 prosent og i Nord-Trøndelag med 7 prosent.

Ved utgangen av mars er arbeidsledigheten høyest i Rogaland med 4,7 prosent og i Aust–Agder med 4,3 prosent, mens den er lavest i Oppland og Troms, begge med 2,2 prosent.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger