NAV: – Oljesektoren drar opp arbeidsledigheten

(Foto: Mattilsynet)
Publisert 30. mars 2015

Rogaland og Vest-Agder hadde den største økningen i arbeidsledigheten i mars, og henger sammen med den økende arbeidsledigheten i oljesektoren, ifølge NAV.

Til tross for dette blir det, ifølge NAV, ingen særomstillinger for de permitterte i olja. Ni fylker har hatt en nedgang i arbeidsledigheten i mars, og nedgangen var størst i Nordland og i Finnmark.

Størst økning i Rogaland og oljesektoren

I Rogaland var det i mars registrert 7.700 arbeidsledige, en økning på 42 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Arbeidsledigheten i Rogaland, som lenge har vært lav, er nå på 3,0 prosent. Nest etter Rogaland er det i Hordaland og i Vest-Agder at arbeidsledigheten har økt mest, med 17 prosent og 16 prosent. Sammenlignet med samme tid i fjor har arbeidsledigheten har gått mest ned i Hedmark med 12 prosent og i Østfold med 7 prosent.

Arbeidsledigheten er høyest i Telemark med 3,8 prosent, deretter følger Østfold, Oslo og Øst-Agder, alle med 3,7 prosent. Troms og Sogn- og Fjordene har den laveste arbeidsledigheten med 2,2 prosent.

– I tråd med det vi har ventet

I løpet av mars ble det 500 flere helt arbeidsledige. Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak økte med 300.

– Til nå i år har arbeidsledigheten økt med 2.300 personer. Økningen er i tråd med det vi har ventet, og er størst i fylker som har mange sysselsatte i oljerelatert virksomhet, sier arbeids- og velferdsdirektør, Joakim Lystad, i en melding.

Tallene nedenfor er ikke sesongjustert, og endringene som framkommer er sammenlignet med samme måned i fjor: Ved utgangen av mars var 81.000 registrert som helt arbeidsledige hos NAV, en økning på 4.100 fra mars i fjor. Arbeidsledigheten er med dette 3,0 prosent, mot 2,9 prosent på samme tid i fjor.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak var 95.100, dette er 300 færre enn på samme tid i fjor. Bruttoarbeidsledigheten er med dette 3,5 prosent, 0,1 prosentpoeng lavere enn på samme tid i fjor.

Størst økning innen ingeniør- og ikt-fag

Ved utgangen av mars var det registrert 5.100 helt arbeidsledige med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag. Dette er en økning på 1.800 (54 prosent) sammenlignet med mars i fjor. Dette svarer til en arbeidsløshet på 2,0 prosent i denne yrkesgruppen. Selv om det har vært en stor økning i tallet på arbeidsledige i denne yrkesgruppen, er arbeidsledigheten fremdeles lå. Etter ingeniør- og ikt-fag er det meglere og konsulenter og industriarbeidere som har hatt den største økningen i arbeidsledigheten, med 24 prosent og 15 prosent.

Arbeidsledigheten er høyest innen bygg- og anlegg med 6,0 prosent og innen reiseliv og transport med 4,8 prosent. Den laveste arbeidsledigheten har vi innen undervisning med 0,8 prosent og innen akademiske yrker med 0,9 prosent.

Arbeidsledigheten øker mest blant menn

Sammenlignet med mars i fjor har det blitt 3.500 flere arbeidsledige menn og 500 flere arbeidsledige kvinner. Blant menn er arbeidsledigheten 3,4 prosent, 0,2 prosentpoeng høyere enn på samme tid i fjor, mens arbeidsledighetsprosenten er uendret for kvinner. Dette henger sammen med at arbeidsledigheten har økt mest innen mannsdominerte yrker som ingeniør- og ikt-fag og bygg og anlegg.

Inspirasjonsfilm fra NAV

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger