Nesten ingen nye norske oljefelt er lønnsomme

Johan Sverdrup. (Illustrasjon: Statoil)
Publisert 26. august 2015

En oljepris på USD 44 fatet kan føre til nærmest full stopp for utbyggingen av nye oljefelt på norsk sokkel, skriver NTB.

– Med dagens oljepris er det veldig utfordrende å bestemme seg for å sette i gang nye prosjekter, sier senioranalytiker i Rystad Energy, Espen Erlingsen, til Bergens Tidende.

Konsulentselskapet gjennomfører jevnlig beregninger av hvilken oljepris som trengs for at nye olje- og gassfelt vil være lønnsomme å bygge ut. Nå ser bildet sjeldent mørkt ut.

Les også: Oljeprosjekter for USD 200 milliarder er lagt på is

Et særdeles dyrt oljefelt med dagens oljepris

Selv om de massive jobb- og kostnadskuttene i oljebransjen har ført til at prosjektene er lønnsomme ved en lavere oljepris enn tidligere, har oljeprisen falt i et enda større tempo.

Av 16 felt som er planlagt, men ikke vedtatt, er King Lear det desidert dyreste feltet med dagens oljepris på USD 44 fatet. For at King Lear, som ligger rundt 20 kilometer nord for Ekofisk-feltet, skal være lønnsom å bygge ut, kreves en oljepris på USD 95 fatet – mer enn det dobbelte av dagens pris.

– Jeg tror de fleste feltene vil bli utbygd, men det vil ta tid. Oljeselskapene vil forsøke å kutte kostnadene og ta ned størrelsen på prosjektene for å gjøre dem billigere, sier Erlingsen.

De to mest lønnsomme feltene i Rystad Energys oversikt er Maria og Johan Sverdrup. Gigantfeltet Johan Sverdrup med et totalt volum på 2.460 millioner fat oljeekvivalenter er heldigvis for norsk oljenæring på den riktige siden av streken. Men med en oljepris på USD 44 er Johan Sverdrup lønnsomt bare med en margin på tre dollar.

Les også: Johan Sverdrup-utbyggingens første fase får grønt lys

Forventede utvinnbare ressurser: Minst 1,4 milliarder fat oljeekvivalenter

Johan Sverdrup-feltet er et stort oljefunn i utvinningstillatelsene PL265, PL501 og PL502 på Utsirahøyden på norsk kontinental sokkel. Feltet ligger 140 km vest for Stavanger. Feltet vil bli utviklet gjennom flere faser, hvor første fase inkluderer etableringen av feltsenteret, bestående av fire plattformer: En prosessplattform, en boreplattform, en stigerørsplattform, en boligplattform, samt tre havbunnsbrønnrammer for vanninjeksjon.

Forventede utvinnbare ressurser fra Johan Sverdrup-feltet er på mellom 1,4 og 2,4 milliarder fat oljeekvivalenter. Investeringskostnadene for første fase av feltutbyggingen er beregnet til i størrelsesorden NOK 117 milliarder (2015 kroner). Ambisjonen er en utvinningsgrad på 70 prosent for Johan Sverdrup, ifølge Johan Sverdrup-eierne.

Ifølge et nytt vedtak har operatøren Statoil en Johan Sverdrup-eierandel på 40,0267 prosent, Lundin på 22,6 prosent, Petoro på 17,36 prosent, Det norske på 11,5733 prosent og Maersk Oil på 8,44 prosent.

Utbyggingsplanene ble levert inn til departementet i februar i år. Stortinget behandlet planene i juni og samtykket i at Olje- og energidepartementet godkjenner utbyggingsplanene for Sverdrup-feltet.

Les også: Det norske krever dette av Johan Sverdrup

Johan Sverdrup-feltet

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger