Norges Bank tror på flere feltutbygginger

(Illustrasjon: Arkiv)
Publisert 17. mars 2016

De kostnadsreduserende tiltakene i oljeselskapene og leverandørindustrien har bidratt til å redusere balanseprisene i flere planlagte utbygginger fra USD 50–80 til USD 35–45 per fat.

Det gjør at flere utbygginger enn tidligere ventet kan bli satt i gang fremover, skriver Norges Bank i Pengepolitisk rapport.

Petroleumsinvesteringer

Kostnadene i petroleumsnæringen økte sterkt i takt med den kraftige oppgangen i petroleumsinvesteringene
fra 2002 til 2013. De økte kostnadene og fallet i oljeprisen gjennom 2014 og 2015 førte til en
betydelig svekkelse av kontantstrømmen i oljeselskapene og lønnsomheten av investeringer på norsk
sokkel.

Oljeselskapene har derfor utsatt eller kansellert flere prosjekter og satt i verk en rekke tiltak for
å redusere sine kostnader til drift, vedlikehold og investeringer.

Spotprisen på olje har den siste tiden vært rundt USD 40 per fat, noe som er om lag USD 70 per fat lavere enn gjennomsnittet for første halvdel av 2014. Prisene i terminmarkedet indikerer at oljeprisen vil ta seg opp til rundt USD 50 per fat i løpet av 2019.

Anslagene i sentralbankens rapport bygger på at spotprisen vil utvikle seg i tråd med terminprisene de nærmeste årene, og at oljeselskapene forventer en oljepris på godt over USD 50 per fat på lengre sikt.

Anslagene for petroleumsinvesteringene i 2016 til 2018 er nedjustert siden desember. Norges Bank anslår nå at investeringene vil falle med 12 prosent i år, med ytterligere 7 prosent til neste år og med 2 prosent i 2018.

Leting og felt i drift

Investeringsanslagene for leting og felt i drift er samlet sett nedjustert med NOK 5 milliarder i gjennomsnitt per år i lys av investeringstellingen for første kvartal, og nedgangen i terminprisene på olje siden desember. Anslagene for feltutbygging i år og neste år er uendret siden forrige rapport.

Som følge av ny informasjon om utbyggingsprosjekter anslår Norges Bank imidlertid at feltutbyggingen vil bli høyere mot slutten av perioden enn lagt til grunn i desember.

De kostnadsreduserende tiltakene i oljeselskapene og leverandørindustrien har bidratt til å redusere balanseprisene i flere planlagte utbygginger fra 50–80 dollar til 35–45 dollar per fat. Det gjør at flere utbygginger enn tidligere ventet kan bli satt i gang fremover.

I 2019 anslår Norges Bank at petroleumsinvesteringene vil øke med 3 prosent, og økt feltutbygging er den viktigste faktoren bak veksten.

Investeringene på felt i drift har falt betydelig de to siste årene. Norges Bank anslår i sin rapport at de vil falle med nye NOK 10 milliarder i år, og med ytterligere NOK 14 milliarder i 2017.

Oppgradering av flere eldre felt bidro til at investeringene på felt i drift var svært høye i 2012 og 2013. En del av nedgangen fra 2013 til 2017 gjenspeiler at oppgraderingsprosjekter er avsluttet og at det ikke er behov for å sette i gang tilsvarende nye prosjekter.

Innsparingstiltakene i oljeselskapene bidrar også i betydelig grad til at investeringsutgiftene på felt i drift reduseres fram til 2017.

– Vi venter at investeringene på felt i drift vil ta seg noe opp igjen mot slutten av perioden siden flere prosjekter trolig vil bli lønnsomme etter at kostnadene er redusert, skriver Norges Bank i rappoten.

Utgiftene til feltutbygging var svært høye i 2014 som følge av flere store påbegynte prosjekter på norsk sokkel. Flere av disse prosjektene er nå ferdigstilt, noe som bidro til å redusere feltutbyggingen markert i fjor.

De øvrige prosjektene skal etter planen fullføres i perioden 2016 til 2018. Det bidrar isolert sett til å redusere petroleumsinvesteringene betydelig fra 2015 til 2018.

En stor del av nedgangen motvirkes av at feltene Johan Sverdrup og Maria nå bygges ut. Anslagene for feltutbygging er basert på at utbyggingen av feltene Butch, Zidane, Trestakk og Utgard (Alfa Sentral) vil komme i gang i løpet av 2016. Norges Bank legger også til grunn at prosjektet Snorre 2040, utbyggingen av Johan Castberg og fase to av Johan Sverdrup-utbyggingen vil bli sanksjonert mot slutten av 2017.

Flere andre utbyggingsprosjekter, som Pil og Bue, Skarfjell og Fogelberg, kan også bli satt i gang i 2017 til 2019.

– Samlet anslår vi at feltutbyggingen vil være noe høyere i prognoseperioden enn i 2015, skriver de i rapporten.

Lavere oljepris og kostnadskutt i oljeselskapene førte til at leteinvesteringene falt klart fra 2014 til 2015.

– Vi anslår at leteinvesteringene vil falle med ytterligere 13 milliarder kroner i år, i tråd med investeringstellingen for første kvartal.

Lavere borekostnader og høyere oljepris fremover vil trolig føre til at letingen tar seg noe opp igjen i 2017 til 2019, ifølge rapporten.

(Illustrasjon: Norges Bank)
(Illustrasjon: Norges Bank)

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger