Oter-sex lager Sverdrup-trøbbel

Oter-yngling kan komme i konflik med rørtraséen for Johan Sverdrup. Det kan også Hubro, laks, sjøørret og ål. (Foto: Shutterstock)
Publisert 14. januar 2015

Ilandføringen av olje fra Johan Sverdrup til Mongstad er ute på høring, og nå kommer de første høringsuttalelsene inn.

Fylkesmannen i Hordaland mener rapporten operatøren har lagt fram ”er noe mangelfull når det gjelder naturmangfold,” og har følgende å anmerke:

”Vi anbefaler at det blir utført mer utredninger om mulige yngleplasser for den sårbare oteren (Lutra lutra) før igangsetting av arbeidet, bemerker Fylkesmannen i sin uttalelse.

Ifølge Wikipedia kan oterhannens revir være opp til 20 km langs en elv eller strand. Hunnens revir er mindre, og ligger vanligvis innen reviret til en hann. Altså kan en rørledningstrasé lett komme i konflikt med dette.

Må sjekke mosen grundigere
Fylkesmannen påpeker videre at det ved Keilsundet ligger et såkalt ”tiltaksområde 3” i nærheten av en sannsynlig hekkeplass for hubro (Bubo bubo).

”Det er en mangel at dette ikke er undersøkt nærmere. Det er også uheldig å lokalisere tiltaksområde 3 så nær denne forekomsten,” sier Fylkesmannen.
Nevnte ugle er nasjonalt røddlistet som ”sterkt truet” og er særlig sårbar for inngrep i nærheten til reirplassene. Inngrep her kan føre til at hubroen ikke vil bruke lokaliteten lenger.

”Ut fra dette mener vi og at de samlede negative konsekvensene av naturinngrepene er større enn det som kommer frem av rapporten. Dersom en likevel skal benytte tiltaksområde 3, må en legge vekt på foran-var-prinsippet i naturmangfoldloven § 9. Den sørlige grensen for tiltaksområdet må gå i lengst mulig avstand fra sundet, og en må unngå å hogge skog mellom sundet og anleggsområdet,” sier Fylkesmannen.

Rogn gir gravestopp
Fylkesmannen mener også at rørtraséen på land vil påvirke vassdrag som fører sjøøøret og kritisk truet ål.

”Det er viktig at en tar hensyn til disse artene. Det må gjøres tiltak for å hindre avrenning til vassdragene under anleggsarbeidet,” sier uttalelsen.

Videre vises det til at Hopsvassdraget er laks- og sjøørretførende, og ål er en vanlig art her. Fylkesmannen mener det er ”uheldig at deponiområde 3 er plassert så nært dette vassdraget,” og slår fast at ”graving og arbeid i disse vassdragene skal ikke skje i perioden oktober til mai/juni av hensyn til gyting og rogn/yngel i grus. Disse punktene må inngå i vilkår og avbøtende tiltak.”

Vil ha tilleggsanalyser
Fylkesmannens konklusjon blir derfor at ”rørframføringen utformes og gjennomføres med hensyn på steder hvor det er fare for naturmangfoldet, og spesielle arter og naturtyper. Det er også viktig å minimalisere arealinngrepene, spesielt ved landfall, av hensyn til friluftsliv og landskap.”

Videre peker Fylkesmannen på at ”kartene over planene ikke er tilfredsstillende,” legger til grunn at ”videre planlegging og inngrep vil være basert på nødvendig kunnskap om sårbare arter som hubro, oter, ål og anadrom fisk,” og ber om tilleggsanalyser for å sikre godt nok kunnskapsgrunnlag.

Forholder seg til myndighetene
– Høringsrundene knyttet til ilandføring av olje til Mongstad er viktig for oss i arbeidet med å sikre god planlegging av traseer og annen infrastruktur, sier Morten Eek, Statoils pressetalsmann for utbygging på norsk sokkel til Petro.no.

– Vi vil forholde oss til krav myndighetene setter i denne prosessen, men det er for tidlig for oss å gi vurderinger av de enkelte høringsforslagene før de er behandlet.

 

Interessert i olje og miljø som tema? Sjekk ut «Oljeindustriens Miljø & Teknologikonferanse 2015»

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger