Pareto: – Disse 12 riggene kan skrapes

Andreas Stubsrud, analysesjef i Pareto. (Arkivfoto: Dan Arvid Bjørsvik)
Publisert 22. mai 2015

De blir for dyre å oppgradere, mener analysetopp i Pareto.

Grunnen er også mangel på etterspørsel, noe som gjenspeiles i at rigger nå blir tatt ut av markedet ekstremt fort. På norsk sokkel har det ikke tatt av ennå slik det har gjort i utlandet, påpeker Head of Equity Research i Pareto Securities, Andreas Stubsrud.

– Unntaket er Fred. Olsen med «Bredford Dolphin». Sannsynligvis går den i opplag på verftet deres, Harland & Wolff, men internasjonalt har dette allerede pågått i sju-åtte måneder. Dramatisk, sier Stubsrud foran 200 oppmøtte på Riggkonferansen 2015.

– Vi har 12 gamle rigger å ta av

I Norge gikk man fra å drille med 30 rigger på slutten av 2013, og sakte men sikkert gikk det ned mot 23. I år kommer det fire Songa-rigger, så da er man oppe på 27 igjen.

– Men her blir det noen tapere, for aktiviteten går ned. Noen rigger må ut, og vi har 12 gamle rigger å ta av, sier Stubsrud, og viser til følgende graf:

Pareto Securities

– De 12 riggene til venstre koster USD 200 millioner å oppgradere. Slik jeg ser det, blir det ikke unaturlig med en utfasing når det kommer til disse, sier Stubsrud, og legger til:

– Gitt at du på nye kontrakter ikke tjener noe, så kan du ikke ta beslutninger om å investere mellom USD 100 til 200 millioner i oppgraderinger. På norsk sokkel vet vi at det koster mellom USD 100 og 200 millioner å oppgradere hvert femte år.

– Så hva skjer da? Det er helt umulig å få investorer til å putte slike summer i en rigg som i utgangspunktet har en verdi på null når den ikke er i arbeid. I dag har en gammel rigg i Norge en verdi på null, mener jeg.

Pareto-spådom: – 50 rigger globalt blir skrapet

Ifølge Stubsrud er oppgraderingskostnader en pådriver for skraping av rigger. Det er det allerede utenfor Norges grenser. Et eksempel er Transocean, som nå har redusert kostnadene betraktelig ved å skrape rigger.

– Så lenge jeg har vært analytiker, har jeg ikke sett mange flyterigger bli skrapet, men det finnes unntak. Det å gå fra null til 36 skrapede flyterigger, og det er 300 av dem i verden, vil si at over 10 prosent av markedet er tatt ut på kort tid. Hvis jeg skal spå noe, så er det at ytterligere 50 rigger blir skrapet, sier Paretos analytiker.

– Hvordan kan jeg spå det? Jo, vi tror at antall rigger som er i arbeid vil gå ned mot 201. Og det toppet seg på 290 i oktober i fjor. En nedgang fra 290 til 201 flyterigger i verden som aktivt jobber er selvfølgelig dramatisk.

– Akkrat nå er det 250 rigger i arbeid globalt. Hvordan skal vi komme oss ned til 201? Hvis alle gamle rigger fjernes, inkludert 5. generasjonsriggene som går av jobb om sju måneder, så er det nesten nok til å balansere markedet. Etter min mening kan markedet være i balanse sommeren 2016.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger