Produksjon, inntekter og gjeld øker

Administrerende direktør Karl Johnny Hersvik. (Foto: Det norske)
Publisert 4. november 2015

Det norske hadde et nettoresultat på minus NOK 1,4 milliarder i tredje kvartal, mot minus NOK 144 millioner i samme periode i fjor.

Produksjonen i perioden var 62.806 fat oljeekvivalenter per dag, mot 2.335 i tredje kvartal 2014. Realisert oljepris var på USD 52 per fat, mot USD 104 i fjorårets tredje kvartal.

Det norske oljeselskap ASA rapporterte inntekter på USD 281 millioner (tilsvarende NOK 2,39 milliarder etter dagens kurs) i tredje kvartal 2015, mot USD 18 millioner (NOK 153 millioner) i samme periode i fjor.

I oktober kunngjorde selskapet oppkjøpet av Svenska Petroleums norske datterselskap.

Les mer: Det norske kjøper Svenska Petroleum Exploration for over NOK 611 millioner

– Kjøpet av Svenska Petroleum Norge reflekterer at vi fortsatt har sterk tro på norsk sokkel. Transaksjonen viser at vi har vilje til å ta ytterligere steg for å bygge Det norske, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik.

EBITDA dette kvartalet utgjorde USD 225 millioner (NOK 1,9 milliarder), mot USD -62 millioner (NOK -527 millioner) i samme periode i fjor. EBIT var USD -91 millioner (NOK -774,2 millioner) mot USD -90 millioner (NOK 765,7 millioner) i Q3 2014. Nedskrivinger utgjorde USD 186 millioner (NOK 1,58 milliarder) i kvartalet (USD 0 i Q3 2014).

Kvartalsresultatet var USD -166 millioner (NOK -1,4 milliarder) mot USD -17 millioner (NOK -144 millioner) i tredje kvartal 2014.

Netto rentebærende gjeld beløp seg til USD 2147 millioner (NOK 18,26 milliarder), ved utgangen av september 2015, mot USD 529 millioner (NOK 4,5 milliarder) i Q3 2014.

– Med rundt USD 1,7 milliarder (NOK 14,46 milliarder) i tilgjengelig likviditet har selskapet en robust finansiering, og vi er sikret finansiering for arbeidsprogrammet frem til første olje på Johan Sverdrup, sier Hersvik.

Gjennom tredje kvartal har selskapet også jobbet aktivt med forberedelser mot 23. lisensrunde gjennom å kartlegge mulighetene i Barentshavet.

Produksjon

Det norske produserte 5,8 (0,2) millioner fat oljeekvivalenter (“mmboe”) i tredje kvartal 2015. Dette tilsvarer 62,8 (2,3) mboepd. Gjennomsnittlig realisert oljepris var 52 (104) dollar per fat, mens gassen ble inntektsført til gjennomsnittlig 0,26 (0,28) dollar pr. standard kubikkmeter (Sm3).

Alvheim FPSO har i tredje kvartal hatt en produksjonseffektivitet på 98,1 prosent. Dette er høyere enn i andre kvartal og over målsettingen. Produksjonseffektiviteten for de første ni månedene er 96,6 prosent, som også er godt over målet.

Bøyla M2 hadde produksjonsstart i begynnelsen av august. Dette markerte avslutningen på prosjektfasen av Bøyla-utbyggingen.

Boreriggen Transocean Winner avsluttet boringen av IOR-brønnen Kneler K6 i midten av september. Produksjonen fra denne brønnen forventes å komme i gang i november i år, etter at den har blitt knyttet opp til produksjonsmanifolden på Kneler A. Produksjonen på

BoaKamNord har forventet oppstart medio 2016. Boringen av de to produksjonsbrønnene på Viper Kobra skal påbegynnes mot slutten av første kvartal 2016, og produksjonsstart er forventet mot slutten av 2016.

Ivar Aasen

Ivar Aasen-prosjektet forløper etter planen med planlagt produksjonsstart i fjerde kvartal 2016, ifølge Det norske. Forboring av produksjonsbrønnene startet i midten av juli med boring av fem topphull og installasjon av dype lederør. Den oppjekkbare riggen Maersk Interceptor har fungert veldig bra, og boreoperasjonene ligger foran planen.

Installasjon av rørledningene mellom Ivar Aasen og Edvard Grieg begynte i juli. Før kvartalsslutt var alle tre rørledningene ferdig installert og testet. Alle havbunns- og rørledningsoperasjoner som er planlagt for år, forventes å være avsluttet i begynnelsen av november.

Det er god fremdrift i byggingen av plattformdekket i Singapore, og plattformdekket er ca. 85 prosent ferdig bygget. Produksjon og installasjon av rør er i gang, og rørene blir nå isolert. Kabeltrekking og terminering går etter planen. Overlevering av de viktigste undersystemene til Det norskes klargjøringsteam begynte i september. Byggingen av boligkvarteret på Stord går etter planen. I oktober ble helikopterdekket levert til verftet, montert og løftet på plass.

Johan Sverdrup

I september presenterte operatøren et estimat for investeringskostnader for første fase av utbyggingen til partnerskapet. Det oppdaterte estimatet viser en nedgang i investeringskostnadene som kommer som følge av en positiv markedsreaksjon på kontrakter og innkjøpsordrer.

I PUD var investeringskostnadene for første fase av utbyggingen anslått til 117 milliarder kroner i reelletermer i reelle termer (2015-kroner) og 123 milliarder kroner i nominelle termer.

Investeringskostnadene for første fase har i det oppdaterte estimatet blitt redusert med ni milliarder kroner fra 123 milliarder kroner til 114 milliarder kroner (i nominelle termer), om man antar de samme valutaforutsetningene som i PUD-en.

Avsetninger til uforutsette endringer (i NOK) er uendret i det oppdaterte estimatet, og reflekterer risiko knyttet til omfang, tidslinje og prosjektgjennomføring.

Produksjonen forventes å komme i gang i fjerde kvartal 2019.

2. juli kunngjorde OED fordelingen av eierandelene i Johan Sverdrup-feltet. Denne beslutningen innebar at Det norske ble tildelt en eierandel i Johan Sverdrup-feltet på 11,5733 prosent. Det norske har påklaget OEDs beslutning til Kongen i Statsråd, som er høyeste klageinstans i forvaltningen. Selskapet avventer nå utfallet av klagebehandlingen.

Les mer: Det norske klager på Sverdrup-fordelingen

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger