Produksjonsstart på Ivar Aasen

(Foto: Aker BP)
Publisert 27. desember 2016

Den første oljen er produsert fra Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen, ifølge en melding fra Aker BP.

Oppstarten er i tråd med planen, og utbyggingen er gjennomført innenfor budsjettet. Aker BP er operatør for feltet, som startet produksjonen på selveste julaften, 24. desember 2016.

Fire år etter PUD

Første olje fra Ivar Aasen-feltet kommer fire år etter at plan for utbygging og drift (PUD) ble levert. Planen satte et mål for produksjonsstart i fjerde kvartal 2016. Administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP er svært fornøyd med at utbyggingen er gjennomført i henhold til dette.

Administrerende direktør i Aker BP Karl Johnny Hersvik (Foto: Aker BP)
Administrerende direktør i Aker BP Karl Johnny Hersvik (Foto: Aker BP)

– Oppstarten er en stor milepæl for Aker BP som selskap. Som operatør har vi gjennomført utbyggingen i en krevende periode for næringen. Derfor er det ekstra tilfredsstillende at vi  har levert innenfor budsjett og til rett tid. For meg er det viktigste at prosjektet er gjennomført uten alvorlige hendelser, sier Hersvik.

– Aker BP har en ambisjon om å skape det ledende uavhengige lete- og produksjonsselskapet på norsk sokkel. Produksjonsstarten på Ivar Aasen er et viktig skritt i på denne veien. Uten sikkerhetsbevisste og dyktige medarbeidere og leverandører i nært samarbeid ville ikke dette vært mulig, understreker Hersvik.

Levetid på 20 år

Den økonomiske levetiden for Ivar Aasen-feltet kan bli 20 år, avhengig av oljepris og produksjonsutvikling. Aker BP utnytter moderne teknologi for å drifte feltet mest mulig effektivt med lav bemanning. Operasjoner og drift vil bli styrt fra et operasjonssenter i Trondheim.

– Det er fortsatt store utfordringer i vår bransje, og kontinuerlig forbedring i måten vi driver på er tvingende nødvendig. Vi i Aker BP er godt posisjonert for å takle disse utfordringene i samarbeid med våre leverandører, legger han til.

Utsirahøyden

Ivar Aasen-feltet ligger i den nordlige del av Nordsjøen, rundt 175 km vest for Karmøy og inneholder rundt 186 millioner fat oljeekvivalenter eksklusiv Hanz-forekomsten. Den skal bygges ut i fase to av Ivar Aasen-utbyggingen, og utgjør om lag 18 millioner fat oljeekvivalenter. Netto til Aker BP, inklusiv Hanz, utgjør rundt 71 millioner fat oljeekvivalenter.

Utbyggingen av Ivar Aasen omfatter ressurser i fem lisenser, PL 001B, PL 028B, PL 242, PL 338 og PL 457.

Unitiseringen av lisensene omfatter forekomstene i Ivar Aasen og West Cable. Hanz-forekomsten i lisens PL 028B omfattes ikke av unitiseringen.

I tråd med myndighetenes ønske er det en samordnet utbygging med nabofeltet Edvard Grieg. Olje og gass fra Ivar Aasen blir ferdigbehandlet og eksportert fra Grieg-plattformen, som også leverer strøm til Ivar Aasen.

Globalt prosjekt

I sommer ble plattformdekket på rundt 15.000 tonn løftet på plass ute på feltet. Det ble gjennomført uten problemer og i henhold til planen. Det siste halvåret har mellom 400 og 500 personer jobbet ute på feltet for å klargjøre for produksjon.

En betydelig del av leveransene til prosjektet kommer fra Norge, og hoveddelen av plattformdekket er bygget i Singapore. Boligkvarteret, som ble løftet inn på dekket, er bygget på Stord. Understellet, bygget på Sardinia, ble installert sommeren 2015.  Til sammen har over fem tusen mennesker arbeidet med byggingen av Ivar Aasen.

Karl Johnny Hersvik berømmer de mange selskapene som har vært involvert i prosjektet.

– For meg er det viktig å understreke at vi har oppnådd gode resultater ved å jobbe som ett team med felles mål – helt i tråd med våre verdier, avslutter han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger