Skal bruke NOK 640 milliarder på flytere

FPSOer vil utgjøre brorparten av det USD 81 milliarder store markedet for flytende produksjon de neste fem årene. (Arkivfoto)
Publisert 25. februar 2015

Det globale markedet for flytende produksjon for perioden 2015-2019 vil være på rundt USD 81 milliarder (NOK 641 milliarder), viser en ny rapport fra analyseselskapet Douglas –Westwood (DW).

I sin ”World Floating Production Market Forecast 2015-2019” legger DW fram prognoser som viser en en økning på 73 prosent sammenlignet med perioden 2010-2014. Verdien av nye, årlige installasjoner anslås å vokse fra nesten USD 12 milliarder i 2015 til USD 21 milliarder i 2017, før det igjen faller til USD 17 milliarder i 2019. Prosjekter som allerede er sanksjonert og bestilt vil stå for en stor del av disse investeringene.


Minkende backlog
Til tross for Capex-veksten i flytermarkedet, er utsiktene for bestillinger i inneværende år dårlige, mener DW.

Den lave oljeprisen forventes å påvirke markedet, som fører til en rekke forsinkede prosjektsanksjoner. Dette viser igjen i det fallende antallet bestillinger for 2015 og påfølgende nedgang i nye installasjoner i 2018, viser rapporten. Prosjekter som allerede er under bygging, vil neppe bli påvirket.

Flest FPSOer
FPSOer (Floating Production, Storage and Offloading vessels) representerer det klart største segmentet av markedet, både i antall (87 installasjoner) og estimert Capex (81 prosent) i løpet av 2015-2019. TLPs (Tension Leg Platforms) utgjør det nest største segmentet av Capex (9 prosent) med FPSSs (Floating Production semi-submersibles) på tredje plass (7 prosent).

Mest i Latin-Amerika
Geografisk for er det Latin-Amerika som er det største enkeltmarkedet med nesten en tredjedel av de 110 installasjonene i prognosen og 32 prosent av de estimerte investeringene (Capex). Asia står for nesten en fjerdedel av de nye installasjonene, men bare 13 prosent av Capexen, mens Afrika genererer 22 prosent av Capexen. Vest-Europa er ventet å stå for 15 prosent av investeringene, mener DW.

Dypvannsfelt vil utgjøre 68 prosent av det globale FPS –markedet (Floating Production Systems).

Lav oljepris lager finansieringstrøbbel
Finansiering er fortsatt en utfordring for leasing kontraktører og mindre E&P -selskaper, et forhold DW mener kommer som følge av den lave oljeprisen.

Oljeprisnivået har økt belastningen på selskapenes budsjetter, samtidig som man har mer fokus på å sikre at forsinkelser og kostnadsoverskridelser unngås, sier DW.

 

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger