Skal samarbeide om å bekjempe klimaendringene

Helge Lund i BG Group, Bob Dudley i BP, Claudio Descalzi i Eni, Emilio Lozoya i Pemex, Mukesh Ambani i Reliance Industries, Josu Jon Imaz i Repsol, Ben van Beurden i Royal Dutch Shell, Amin Nasser i Saudi Aramco, Eldar Sætre i Statoil og Patrick Pouyanné i Total. (Foto: OGCI)
Publisert 16. oktober 2015

Konsernsjefer i ti globale olje- og gasselskap har i dag kunngjort sin støtte til at det inngås en effektiv klimaavtale på FNs klimakonferanse (COP21) i desember.

Det er en milepæl som nås når konsernsjefene i de ti olje- og gasselskapene i klimainitiativet Oil and Gas Climate Initiative (OGCI) -BG Group, BP, Eni, Pemex, Reliance Industries, Repsol, Saudi Aramco, Shell, Statoil og Total- i fellesskap stiller seg bak målet om å begrense økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen til to grader, og at den utviklingen i de globale netto klimagassutslippene vi ser i dag, ikke er forenlige med dette målet.

Medlemsselskapene i OGCI har iverksatt viktige tiltak for å redusere sitt klimafotavtrykk. Til sammen har de redusert klimagassutslippene fra sin virksomhet med rundt 20 prosent de siste ti årene.

– Vårt felles mål er at vi klarer å nå togradersmålet. Det er en utfordring for hele verdenssamfunnet. Vi skal gjøre vår del av jobben. De neste årene vil vi sammen styrke våre tiltak og investeringer for å bidra til å redusere klimagassintensiteten i den globale energimiksen. Ved å samarbeide på en rekke områder håper vi at selskapene våre vil kunne oppnå mer enn de er i stand til hver for seg, heter det i erklæringen fra konsernsjefene.

OGCI la i dag også fram sin felles rapport «More energy, lower emissions», der selskapene viser konkrete skritt de har tatt for å bedre sin håndtering av klimagassutslipp, og hvordan de arbeider for å redusere sin langsiktige innvirkning på klimaet. Selskapene har blant annet foretatt betydelige investeringer i naturgass, karbonfangst og -lagring og fornybar energi, i tillegg til investeringer i forskning og utvikling på lavutslippsløsninger.

Av erklæringen og rapporten går det fram hvilke områder OGCI-selskapene vil konsentrere seg om i sitt samarbeid:

* Effektivitet: Selskapene vil optimalisere effektiviteten i egen virksomhet, bedre sluttbrukseffektiviteten for sine drivstoffer og øvrige produkter, og samarbeide med produsenter og forbrukere om å gjøre veigående kjøretøyer mer effektive.

* Naturgass: Selskapene vil bidra til å øke gassandelen i den globale energimiksen, sikre at naturgass gir betydelig lavere livssyklusutslipp enn andre fossile drivstoffer for kraftproduksjon, avskaffe rutinemessig fakling og redusere metanutslippene fra sin virksomhet.

* Langsiktige løsninger: Selskapene vil investere i forskning, utvikling og innovasjon for å redusere klimagassutslippene, delta i partnerskap for å fremme karbonfangst og -lagring, og bidra til en økt fornybarandel i den globale energimiksen.

* Tilgang på energi: Selskapene vil utvikle prosjekter for å gi mennesker tilgang på energi i partnerskap med lokale og nasjonale myndigheter og andre interessenter.

* Partnerskap og flerpartsinitiativer: Selskapene vil søke etter muligheter for å framskynde løsninger på klimaproblemet ved å arbeide kollektivt eller individuelt i bransjeinitiativer og andre initiativer.

OGCI er et frivillig initiativ for olje- og gasselskaper som ledes av selskapenes konsernsjefer. Dets mål er å fremme konkrete klimatiltak gjennom samarbeid og utveksling av beste praksis.

OGCI ble etablert etter samtaler under Verdens økonomiske forums årlige møte i 2014 og ble offisielt lansert på FNs klimatoppmøte i september 2014.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger