Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) ble rundt 1,4 millioner tonn farlig avfall levert til godkjent behandling i fjor, en økning på i underkant av fem prosent fra 2014. Det skriver Miljødirektoratet.
Veksten er relativt stor sammenlignet med den økonomiske veksten og befolkningsutviklingen.
Av de 1,4 millioner tonnene ble litt under 31 prosent gjenvunnet, hvorav 14 prosent materialgjenvunnet og 17 prosent energiutnyttet, ifølge SSB.
Resten ble sluttbehandlet på deponi eller i forbrenningsovner. Oljeholdig avfall utgjorde den største mengden med rundt 510.000 tonn fulgt av tungmetallholdig farlig avfall med cirka 470.000 tonn.
Det vil alltid være noe farlig avfall som går til ukjent håndtering, men SSB har i år valgt ikke å publisere disse tallene fordi beregningsmetoden er under revisjon.
Mest fra industrien
Omkring 38 prosent av det farlige avfallet levert til godkjent behandling i fjor kom fra industrien, mens bergverk og utvinning, som blant annet omfatter norsk oljeutvinning, stod for i overkant av 23 prosent.
SSB beregner at litt over tre prosent stammet fra husholdningene, det si rundt ni kilogram farlig avfall per person.
Eksporten sank
De siste årene har Norge eksportert stadig økende mengder farlig avfall til behandling i utlandet, men i 2015 sank eksporten med 22 prosent, mens importen økte med 48 prosent. Likevel eksporterer Norge fremdeles mer farlig avfall enn vi importerer.