Statoil fant gass på Julius

"Maersk Gallant." (Foto: Maersk)
Publisert 23. juli 2015

Statoil avslutter operasjonen på avgrensningen til King Lear, 2/4-23 S Julius i PL 146, etter å ha funnet gass/kondensat.

Brønnen er boret om lag 17 kilometer nordøst for Ekofisk-feltet og like ved funnet 2/4-21 (King Lear) i den sørlige delen av Nordsjøen. Havdypet er 68 meter.

Primært letemål for brønnen var å påvise petroleum i øvre jura reservoarbergarter (Ulaformasjonen) og midtre jura reservoarbergarter (Bryneformasjonen), samt å avgrense 2/4-21-funnet (King Lear), som ble påvist i øvre jura reservoarbergarter (Farsundformasjonen) sommereren 2012. Før brønn 2/4-23 S ble boret, var operatørens ressursanslag for King Lear på mellom 11 og 32 milloner standard kubikkmeter oljeekvivalenter utvinnbart. Sekundært letemål for 2/4-23 S var å påvise petroleum i øvre trias reservoarbergarter (Skagerrakformasjonen).

I primært letemål påtraff brønnen 41 meter med gass-/kondensatfylte sandsteinsbergarter i Ulaformasjonen med moderat reservoarkvalitet. olje-vannkontakten ble ikke påtruffet. Foreløpig beregning av størrelsen på funnet er mellom 2,5 og 12 millioner Sm3 utvinnbare oljeekvivalenter. Brønnen påtraff videre 30 meter brutto med vannfylt sandstein med dårlig reservoarkvalitet i Bryneformasjonen.

(Artikkelen fortsetter under kartet.)

Julius-prospektet
King Lear- og Julius-prospektet er definert som «Growth», et prospekt som kan inneholde mer enn 250 millioner fat oljeekvivalenter (mboe) eller genere mer enn 100 mboe for operatøren. (Illustrasjon: Statoil)

Statoil: – Julius-funnet innngår i ressursgrunnlaget for en framtidig utbyggingsbeslutning

Brønnen påtraff også en 20 meter tjukk gass-/kondensatkolonne i Farsundformasjonen, i to soner på fem meter tjukke reservoarbergarter med moderat/god reservoarkvalitet, som bekreftet trykkforbindelse med funnet 2/4-21 King Lear. Avgrensningen av 2/4-21-funnet fører ikke til endring av ressursestimatene.

Skagerrakformasjonen hadde dårlig reservoarkvalitet og var vannfylt, ifølge OD.

– King Lear- og Julius-funnene ligger i et av de mest modne områdene på norsk sokkel – bare 20 kilometer nord for Ekofisk, det første drivverdige funnet som ble gjort på norsk sokkel for 45 år siden. Funnene bekrefter Statoils oppfatning om at selv slike modne områder på norsk sokkel fortsatt har et interessant letepotensial, sier Statoils letedirektør for Nordsjøen, May-Liss Hauknes, i en pressemelding.

Brønn 2/4-23 S Julius ble boret til et vertikalt dyp av 5.548 meter under havflaten, og ble avsluttet i sandsteiner i Skagerrakformasjonen i øvre trias. Brønnen ble ikke formasjonstestet, men det er utført omfattende datainnsamling og prøvetaking.

Rettighetshaverne vil vurdere funnene sammen med hensyn til en optimal utbygging. Brønnen blir nå permanent plugget og forlatt.

– Siden King Lear-funnet har hovedfokus for lisenspartnerne vært å fastslå ressursgrunnlaget innenfor PL146/PL333. Etter de positive resultatene fra Julius-brønnen vil partnerne begynne arbeidet med en optimal plan for utvikling av ressursene i funnet på rett tidspunkt. Julius-funnet vil innngå i ressursgrunnlaget for en framtidig utbyggingsbeslutning for PL333, sier fungerende leder i Statoil for tidligfaseutvikling på norsk sokkel, Edward Prestholm.

Dette er den fjortende letebrønnen i utvinningstillatelse 146. Tillatelsen ble tildelt i den 12. konsesjonsrunde.

Brønn 2/4-23 S Julius ble boret av «Maersk Gallant» som nå skal til PL 018, i ConocoPhillips’ tjeneste, for å gjøre brønnarbeid på Eldfisk-feltet i Nordsjøen.

Partnere i PL146/333 er Statoil ASA (operatør med 77.8 prosent eierandel) og Total (22.2 prosent).

2/4-23 S Julius

«Maersk Gallant»

Siste fra forsiden

+

Planlegger fire nye subseafelt bygget ut mot Skarv

+

Equinor forbereder ny utvidelse av Johan Sverdrup

+

Har tatt fjorårets største funn ett steg nærmere utbygging

Ocean Installer skal skifte stigerør på Åsgard A

Tildelt seksårig ISO-kontrakt på Ekofisk

+

Mistet stigerør på 5,2 tonn ned på boredekk

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger