Statoil om nye ISO-avtaler: – En myte at vi skviser leverandørene
Glenn Stangeland
24. november 2017
Statoil om nye ISO-avtaler: – En myte at vi skviser leverandørene
Glenn Stangeland
24. november 2017

Statoil signerte torsdag de nye rammeavtalene med Bilfinger Industrier Norge og Kaefer Energy for ISO-tjenester (isolering, stillas og overflatebehandling).

Kontraktene har en samlet verdi på over 7 milliarder norske kroner og varighet frem til utgangen av 2030.

– Når vi tildeler avtaler frem til 2030, så er det et uttrykk for at vi har et permanent behov for disse tjenestene. Leverandørene har etterspurt forutsigbarhet og større muligheter til å planlegge, og det gir vi dem med disse avtalene, sier direktør for anskaffelser i Statoil, Pål Eitrheim.

– Svak økonomi gir feil fokus
ISO-leverandørene har opplevd at både omsetningen og marginene har stupt de siste årene. Men Statoil-direktøren understreker at det er i oljeselskapets interesse at leverandørene har en robust økonomi. Og han mener de nye avtalene byr på store muligheter i så måte.

– Det er en myte at vi skviser leverandørene våre. Vi er tjent med å ha en bærekraftig leverandørindustri. En leverandør som sliter økonomisk, vil ikke fokusere på de rette tingene, sier Eitrheim. 

– Forutsigbarhet
Kaefer Energy har levert positivt driftsresultat hvert år siden 2013, mens Bilfinger har flere år med røde tall bak seg. Nå håper begge at de nye rammeavtalene skal gi grunnlag for bedre økonomi og  trygge arbeidsplasser for de ansatte. 

– Den nye avtalen gir oss forutsigbarhet og store muligheter for å levere sikker drift og gode økonomiske resultater. Det krever samtidig at vi jobber effektivt og at vi stadig forbedrer oss i samarbeid med Statoil, sier administrerende direktør Tove Tyberø i Bilfinger Industrier Norge til Petro.no.

– I tillegg ligger det mulig oppsider i kontrakten som nå signeres, gjennom mulighet for tildelingen av vedlikeholdsoppdrag for andre plattformer, ikke minst for utbyggingene av Johan Sverdrup og Johan Castberg. Disse avtalene har vi ambisjoner om å sikre oss, men det krever at vi fortsetter å levere bra og møter de forventninger Statoil har til oss, sier administrerende direktør Bård Bjørshol i Kaefer Energy.

– Vi var ikke konkurransedyktige
Statoil inngikk i 2016 rammeavtaler med Beerenberg og Prezioso Linjebygg for øvrige installasjoner på norsk sokkel og har dermed nå dekket sitt behov for ISO-tjenester på anlegg som i dag er i drift i Norge frem til 2030.

I de nye avtalene kompenseres leverandørene i større grad enn tidligere for antall enheter levert, for eksempel kvadratmeter malt vegg eller løpemeter isolerte rør, i stedet for timer brukt.

– Selvsagt øker dette risikoen for oss som leverandør, men det er en risiko som vi er i stand til å styre. Og det gir insentiver til felles forbedring. Vi må være ærlige og si at vi i 2015 og 2016 ikke var konkurransedyktige. Men vi har gjort store forbedringer, og disse belønner Statoil nå ved tildeling av den nye rammeavtalen, sier Tyberø.