Statoil selger til Wintershall

Dagens transaksjon vil styrke Statoils utbyggingsprosjekter på norsk sokkel, mener konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge i Statoil, Arne Sigve Nylund.
Statoil og Wintershall har i dag offentligjort en avtale hvor lisensandeler for drøyt NOK 8,3 milliarder på norsk sokkel ender på sistnevntes hender. I tillegg til gevinsten på mellom NOK 4,5 og 5,7 milliarder, frigjør transaksjonen NOK 11,5 milliarder i investeringskostnader Statoil ellers ville fått fram mot 2020.
– Dette gir oss fleksibilitet med hensyn til kapital, sier Nylund til Petro Media News.
– Denne kapitalen vil inngå i kassen for aktivitet på norsk sokkel, både for store og små prosjekter, i nord og i syd, sier han. Han nevner prosjekter som Aasta Hansteen, Johan Sverdrup og Johan Castberg som eksempler på prosjekter som vil kunne dra fordel av transaksjonen.
– Så generelt kan man si dette gir oss fleksibilitet angående fremtiden.
– Så det betyr ikke økte utbytteutbetalinger?
– Pengene inngår i en totalitet for selskapet, sier Nylund.
– Og vår jobb er å drive butikken best mulig.
Beholder kontrollen i nord
Som del av transaksjonen selger Statoil seg ned fra 75 prosent eierandel i Aasta Hansteen-feltet, fra 70 til 51 prosent i det nærliggende Asterix-funnet og fra 50,3 til 37,1 prosent i rørledningsprosjektet Polarled. De beholder med andre ord majoriteten i de to førstnevnte, og negativt flertall i sistnevnte – i tillegg til operatørskapene.
– Dere beholder majoriteten i Aasta/Asterix og kontrollen i Polarled?
– Dette var et viktig poeng for oss når vi inngikk avtalen, sier Nylund. Han forklarer i korte trekk hvorfor transaksjonen ikke betyr en endring av selskapets nordområdefokus, men heller en justering av porteføljen og en spissing av fokus.
– Så det er viktig for oss å beholde både kontrollen og operatørrollen i dette området, så det er ikke tilfeldig at vi holder på det.
Posisjonering mot EUs gassmarked
Aasta Hansteen-feltet og Polarled er de bærende elementene i den kommende gassinfrastrukturen i Norskehavet Nord, og en forsterkning av Norges posisjon som leverandør til det britiske markedet gjennom Langeled. Nå kommer altså en av de større aktørene på det europeiske kontinentet tungt inn i prosjektene.
– Hvorfor akkurat Wintershall?
– Wintershall er en seriøs aktør og et seriøst selskap som har demonstrert vilje å satse på norsk sokkel, sier Nylund til Petro Media News.
– Det er også en en aktør vi mener opptrer veldig bra, legger han til.
– Men en tysk aktør som kjøper seg inn i prosjekter som eksporterer til Storbritannia?
– Hvor rørledningene munner ut er ikke nødvendigvis så viktig. Denne transaksjonen og dette samarbeidet er knyttet nær opptil vår status som stor gasseksportør til det europeiske kontinentet, sier Nylund.
– Og jeg er meget fornøyd med denne siden av transaksjonen.
Strategisk posisjonering
For Wintershall betyr transaksjonen at selskapet får en sentral rolle Norskehavet Nord, både på produksjons- og transportsiden.
– Hva er deres planer for Aasta Hansteen? Hvorfor investerer et tysk selskap med en sterk posisjon i markedet på kontinentet i et prosjekt som skal transportere gass til Storbritannia?
– Vi er glade for å styrke våre forretningsforbindelser med Statoil, sier Verena Sattel, pressetalsperson i Wintershalls corporate comunications til Petro Media News.
– Som en del av denne transaksjonen tar vi et stort skritt inn i større utviklingsprosjekt som Aasta Hansteen, som vil bli et nytt knutepunkt både i Vøringbassenget og for norsk sokkel.
Ifølge PUD-operatøren Statoil forventes produksjonen å starte i slutten av 2017, vi støtter alle tekniske tiltak, sier hun.
– Når det gjelder gasstransport er det slik at Wintershall nå erverver aksjer i Polarled -rørledningsprosjektet. Dette rørledningsprosjektet gir oss en eksportrute for den produserte gassen fra Aasta Hansteen til Nyhamma prosessanlegg og videre til de respektive nedstrømsmarkeder, sier hun.
En strategisk posisjonering, med andre ord.
– Positivt
– Petro Arctic er fornøyd med å få en ny aktør som ønsker å satse i nord, det er utelukkende positivt, sier Nina K. Jonassen, prosjektdirektør i Petro Arctic.
Jonassen, med bakgrunn som blant annet forretningsutvikler i inkubatorbedriften, daglig leder i Boreal Offshore, prosjektleder i Bedriftskompetanse AS og petroleumsrådgiver for Finnmark i Innovasjon Norge, understreker verdien av å få en ny, sterk aktør inn i det nordnorske miljøet.
– Wintershall er allerede inne med blant annet Maria-prosjektet, og med dette oppkjøpet sender de et tydelig signal om deres vilje til å satse i nord. Vi i Petro Arctic vil gratulere dem med oppkjøpet, og ønsker dem hjertelig velkommen til klyngen, sier hun.
– Samtidig er vi fornøyd med at Statoil velger å beholde majoriteten og operatørskapet både i Aasta Hansten og i Polarled-ledningen, sier hun, og påpeker at dette er viktig infrastruktur for Nord-Norge som det kan være fordelaktig å ha under norsk kontroll.
Hun flagger også en viss forventning til hvordan midlene transaksjonen frigjør skal anvendes.
– Selskapet sier selv at transaksjonen vil styrke Statoils evne til å investere på norsk sokkel, og Nylund nevner selv både Aasta Hansteen og Johan Castberg blant prosjektene, minner hun om.