Statoil svikter HMS-styringen på Heimdal

Foto: Equinor
Publisert 13. august 2015

Etter å ha gjennomført tilsyn med Statoil og deres HMS-styring og ledelse av Heimdal, fant Ptil fem regelverksbrudd og åtte områder med forbedringspotensiale.

Målet med tilsynsaktiviteten, som ble gjennomført i perioden 8. til 12. juni 2015 hos Statoil og om bord på Heimdal, var å bekrefte at Statoil ivaretar kravene i regelverket som dreier seg om styring og ledelse av materialhåndtering, teknisk tilstand på løfteutstyr og selskapets styring av vedlikehold for løfteutstyr, tilrettelegging for pluggeoperasjoner herunder installasjon, tilrettelegging og bruk av midlertidig modulær rigg (MDR) og tilrettelegging på arbeidsmiljøområdet på Heimdal.

Ifølge en Ptil-rapport, datert 28. juli, er kravene i regelverket ikke ivaretatt.

Åtte forbedringspunkter for Statoil

Resultatet var at det ble registrert fem avvik og åtte forbedringspunkter knyttet til tekniske mangler på offshorekraner, manglende beskyttelse av kabelgater plassert på vegg mot vest, planlegging av «ad hoc» løfteoperasjoner, manglende permanent adkomst til sementeringsenhet, korrosjon på løfteredskap, kapasitetsvurdering for korrodert lastedekk, manglende operasjonelle tiltak for å redusere støyeksponering og mangler ved beskrivelser av roller, ansvar, organisering og bruk av ekstern virksomhet.

Det ble funnet avvik knyttet til:

  • At Statoil ikke har sikret at personell på Heimdal ikke utsettes for helseskadelig kjemisk eksponering.
  • At dieselmotorene på offshorekranene har eksoskanaler uten kjøling – med andre ord mangel på kartlegging av potensielle elektriske og ikke-elektriske tennkilder.
  • Manglende risikovurdering i forbindelse med løfteoperasjoner av borerør til og fra matebord ved hjelp av offshorekran.
  • Manglende avklaringer med hensyn til roller, oppgaver og kompetansekrav innen HMS.
  • Mangelfull kompetanse for inspeksjon av ståltau.

Et knutepunkt for prosessering og distribusjon av gass

Heimdal Gass-senter, i PL036 BS, er knutepunkt for prosessering og distribusjon av gass, og består av en integrert stålplattform, samt en stigerørsplattform.

Gass fra Heimdal-feltet prosesseres sammen med gass fra feltene Huldra og Vale. I tillegg mottar Heimdal gass fra Oseberg feltsenter via Oseberg Gass Transport (OGT). I perioder går også gass i reversert strøm fra Statpipe-rørledningen opp på Heimdal og videre til Vesterled.

Den samme plattformen er også utrustet til å eksportere gass til trykkstøtte for oljeproduksjonen på Grane-feltet, som åpnet 1. oktober 2003.

Totalt tilsvarer maksimumsnivået av prosessert gass på Heimdal omtrent 15-20 prosent av den totale norske gasseksporten.

Statoil Petroleum AS er Heimdal-feltets operatør med en eierandel på 29,443 prosent. Øvrige rettighetshavere er Centrica Resources (Norge) AS (28,798 prosent), Petoro AS (20 prosent), Total E&P Norge AS (16,759 prosent) og Lotos Exploration and Production Norge AS (5 prosent).

Heimdal-feltet

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger