– Stor interesse for nordområdene

Kurt Jørgensen hedres for innsatsen for SPE, Northern Norway Section. (Foto: Jonas Ellingsen)
Publisert 13. mars 2015

Av – Jonas Ellingsen

– Det er åpenbart at fokuset og interessen rundt nordområdene øker. Jeg tror vi har lyktes med å skape en faglig arena som vil fortsette å vokse.

– Det sier Kurt Jørgensen, styreformann  i SPE Northern Norway. Denne uken var han med  på å arrangere konferansen for tredje år på rad. Jørgensen tar med seg gode tilbakemeldinger fra 85 betalende deltakere – samt en vellykket, parallell sesjon med 80 studenter fra høyskolene i Narvik og Harstad.

Fornøyde deltakere
– Vi er fornøyde med at aktørene som er aktive i landsdelen var  representert på konferansen – og at vi hadde langveisfarende gjester både fra Europa og helt fra Houston.  Vi er stolte over å kunne presentere «top-of the-shelf» fordrag om  pionerprosjekter som Johan Castberg  og Aasta Hansteen. Tilbakemeldingene på det faglige innholdet har vært svært gode – og det varmer ekstra når deltakerne kommenterer konferansens nordnorske profil.  Dette har vi lagt stor vekt på, og vi ønsker på ingen måte å avlive mytene om nordlendingene som gjestefrie og inkluderende.  I år var det nordlysjakt og arktiske delitakesser som ga deltakerne en ekstra smak av landsdelen vår,  sier Jørgensen til Petro.no.

Internasjonalt i nord
SPE Workshop er en internasjonal organisasjon med 125.000 medlemmer  og konferanser verden over. Ambisjonene til arrangørene i  Harstad er å skape  den beste møteplassen  for å diskutere de teknologiske utfordringene  ved utvinning av olje og gass i nordlige delen av Norskehavet  og Barentshavet. Aktuelle tema vil være petroleumsteknologi, logistikk, politiske rammebetingelser,  klimautfordringer  og kostnadseffektivitet ved leting og feltutbygging.

Mulighetenes landsdel
Selv med halvert oljepris og kostnadskutt i alle ledd,  ser Kurt Jørgensen  sola som skinner bak skydekket i nord.  ENI’s felt Goliat kommer i produksjon i år og  Statoils Norne felt forlenges til 2030.  I løpet av de neste fem år skal det bores hundre nye brønner i nordlige farvann. Det gir store muligheter for teknologibaserte bedrifter.

– Sett opp et regnestykke  der hver brønn multiplieres med en kostnad på  300-500 millioner kroner.  Svaret med to strek under viser det store potensialet som ligger her i nord for bransjen, sier Jørgensen.
Han peker på  pionerprosjekter som Aasta Hansteen og Johan Castberg  vil flytte nye grenser – og  håper at dette vil  bidra til å etablere et unikt kompetansemiljø med fotfeste  i landsdelen.

Bidragsyter
– Her vil SPE Workshop i Harstad bidra med å skape gode rammer.  Selv om det er utfordrende tider i bransjen, så peker pilene oppover for aktivitetene i nord.  I det perspektivet  er  forhåpentligvis konferansen vår i sine spede start, sier Kurt Jørgensen.

Som en av Weatherfords ansatte i Harstad mottok han nylig meldingen om at selskapet legger ned avdelingen. Oljeserviceselsapet tilbyr  medarbeiderene nye jobber i Stavanger.

– Dette kom uventet og jeg fikk brått mer å tenke på, medgir Kurt Jørgensen. –  Uansett påvirker ikke dette  konferansens fremtid.  Etter tre år har vi bygd en organisasjon og gode rutiner rundt arrangementet. Jeg er ikke bekymret for at det skal stoppe opp selv om  jeg må flytte på meg, forsikrer styrelederen.

 

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger