Subsea 7 varsler kostnadskutt

– Vi tror denne måten å arbeide på vil levere differensierte og positive resultater for partene, og gir kostnadseffektive, optimaliserte tekniske løsninger og tidligere levering av prosjekter, sier Monica Bjørkmann. (Foto: Dan Arvid Bjørsvik)
Publisert 2. februar 2015

Subsea –selskapet vil snu hver eneste stein for å kutte kostnader nasjonalt og globalt, og vil stoppe alt som ikke er «value adding», ifølge VP i Subsea 7, Monica Bjørkmann.

– Et eksempel er at våre kunder har ulike standarder. Vi har tre store prosjekter som pågår nå; Martin Linge for Total, Knarr for BG og Aasta Hansteen for Statoil. All dokumentasjon er nødt til å gjøres helt prosjektspesifikt hver eneste gang. Hvis industrien og oljeselskapene hadde samarbeidet om lik standard ville vi hatt færre kostnader, sier Bjørkmann til et fullsatt Rosenkildehuset, og legger til:

– Vi kommer også til å slutte med å ha like prosjektmodeller. Dette driver kostnader. Kostnader i inspeksjonsprosjekter kommer derfor til å være på et minimumsnivå heretter.

Hun beskriver et fallende markedet, og et overdrevet fokus på å gjøre arbeidet bedre i Subsea 7. Resultatet ble høyere kostnader, i stedet for å fokusere på hva man minimalt kan klare seg med for å utføre arbeidet godt nok.

– Vi har de siste seks månedene blitt tildelt kontrakter som kun tilsvarer 10 prosent av det vi fikk for to år siden. Dette er, om ikke krise, så er det i hvert fall en enorm endring som vi er nødt til å reagere på.

– Prosjekter tar i gjennomsnitt to år å gjennomføre fra de er tildelt. Dette gjør at vi har lite å gjøre de neste to-tre årene.

Vil bremse teknologiutviklingen
Det har den siste tiden vært mye snakk om Johan Sverdrup, men der er det veldig lite som er subsea, og dermed lite å hente for selskaper som Subsea 7.

– Teknologiutviklingen har tatt oss på et tidspunkt hvor vi har gjort alt «gold-plated», altså et fokus på at alt hele tiden skal bli bedre. Norsk industri har vært ledende på subsea -teknologi, men vi er nødt til å være «fit for purpose» i Norge og internasjonalt for å overleve, sier Bjørkmann.

– Det vi er best på er å jobbe på ultradypt vann. Det som er faren ved det er at shale oil produseres mer og blir mer konkurransedyktig. Det vi risikerer er at arbeid på ultradypt vann viskes helt ut av markedet. Det er en del av det store makrobildet som vi er nødt til å ta innover oss.

Trestakk utsatt et helt år
Subsea 7s situasjon endrer seg så fort at det nesten hver uke er et prosjekt som blir utsatt eller kansellert.

– For to uker siden var det Bream, uken før det for Premier Oil, og uken før det var det Trestakk for Statoil som ble utsatt et helt år. Langsiktig, ser det positivt ut, men hva som skjer de neste fire årene vet vi veldig lite om. Vi velger å tenke på det verste som kan skje, og forbereder oss deretter, sier Subsea 7 –VPen.

– Er det en storm som kommer? Er det en krise? Jeg tror vi er nødt til å være pessimistiske, avslutter hun.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger