Publisert 30. oktober 2018

Tekst og foto: Frode Rabbevåg

Driften har ikke vært helt enkel etter at Westcon overtok det store skipsverftet i Florø i 2012. Tunge tider innen oljeindustrien har gitt variabel aktivitet og lave priser. Nå peker pilene oppover, og Westcon Florø har bra med arbeid fram til 2020, først og fremst takket være flere store subseaprosjekter.

– Vi har skaffet oss flere bein å stå på, sier plassjef Mikael Johansen. – Da Westcon overtok var vi tiltenkt en rolle som reparasjonsverft for rigger og det ble bygd ny kai og infrastruktur for å kunne ta i mot slike. Kun to rigger har vært innom verftet så langt, og nå har vi hatt liggende Scarabeo 5 her i opplag i ett år. Da riggen kom inn utførte vi en del demobiliseringsarbeid, og underveis har vi gjort mindre vedlikeholdsarbeid. Vi håper det blir mer arbeid når riggen skal mobiliseres for nye oppgaver.

Klargjør dykkerskip for Technip
Den store overbygde dokka har gitt mange jobber når det gjelder klassing og vedlikehold av skip, særlig offshorefartøy. Dokka er så stor at to PSVer får plass samtidig. Nå ligger dykkerskipet som nylig ble bygd ved Vard Søviknes og som den opprinnelige kunden ikke klarte å overta inne til klargjøring etter at det ble solgt til Technip. Men det er ser subseaprosjekt som gjør at verftet har fått mye arbeid på plass i ordreboka fram mot 2020.

– Technip FMC er en viktig kunde for oss, og vi skal blant annet levere PLET-strukturer til Fenja-feltet til dem. En annen stor kunde er Deep Ocean, fortsetter Mikael Johansen. Her skal vi blant annet levere ankere til Snorre og annet subseautstyr til Johan Sverdrup. I tillegg har vi fått en del vedlikeholdsarbeid på subseautstyr til Equinor.

– Som et stort skipsverft som tidligere blant annet bygde en rekke kjemikalietankere har vi mye kompetanse på stål og rør, og vi griper de mulighetene som kommer innen dette området. Utfordringene de siste årene har vært at prisene har vært lave. Men nå er aktiviteten høy og vi har det travelt framover, legger han til.

Westcon Florø ligger sentralt like ved Florø sentrum og disponerer store haller og store arealer. Foto: Westcon

Kapasitet til mere
Westcon Florø har nå rundt 100 egne medarbeidere, først og fremst prosjektledelse, merkantile støttefunksjoner og nøkkelpersonell. I tillegg leier de inn arbeidere, normalt mellom 50 og 100 personer alt etter som arbeidsbelastningen er.

– Selv om vi har det rimelig hektisk framover har vi mer kapasitet å selge. Vi er et stort verft med flere haller og store arealer som gir mange muligheter, sier Johansen.

Westcon-konsernet har i dag fire verft, i Ølen, Karmsund, Nesna og Florø i tillegg til flere ulike datterselskaper.

– Det er en stor fordel å være en del av så stor gruppe, sier Mikael Johansen. Vi utveksler arbeid, samsnakkes om prosjekter og låner folk av hverandre ved behov.

Det siste året har to Westcon-selskaper etablert seg ved verftet i Florø med mindre avdelinger, Westcon Automation og Westcon Løfteteknikk.

– Dette gjør det lettere for oss å utnytte hele kompetansen i konsernet, sier plassjef Mikael Johansen.

Siste fra forsiden

+

Rigger seg for å bore 546 dager på Kristin Sør og Tyrihans

+

Vurderer å koble Ekofisk til Sørlige Nordsjø 2

Heerema bygger understellet til Munin-plattformen

Betydelig oljefunn i Nordsjøen 

+

Gassalarm på Statfjord A – 100 evakuert

Sikrer seg mer jobb for Deepsea Bollsta

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger