Syv regelverksbrudd for Heimdal – varsel om pålegg til Statoil

(Foto: Statoil)
Publisert 5. desember 2016

Petroleumstilsynet (Ptil) har gitt Statoil varsel om pålegg etter tilsyn med Heimdal hovedplattform og stigerørsplattform.

Ptil gjennomførte en tilsynsaktivitet med drift, vedlikehold og trykksikring rettet mot Statoil og Gassco med landorganisasjoner, og med Heimdal hovedplattform (HMP) og Heimdal Riser Platform (HRP).

Tilsynet ble gjennomført i perioden 22.-29. september 2016.

Målet for tilsynet var ifølge Ptil å følge opp styring av drift, vedlikehold, sikkerhetskritisk utstyr og system for trykksikring spesielt på Heimdal HRP og Heimdal, i forhold til selskapet sine egne krav og myndighetskrav.

Ansvar og arbeidsdeling mellom Gassco som operatør og Statoil som teknisk tjenesteyter som gjennomfører driften av innretningen, var sentralt i tilsynet.

Syv regelverksbrudd

Tilsynet fant syv avvik fra petroleumsregelverket. Avvikene omhandler styring av aktiviteter på HMP og HRP, barrierestyring, brannbeskyttelse i anlegg, uavhengighet for prosessikringssystem, styrende dokumentasjon, Gassco sitt påseansvar og alarmhåndtering i kontrollrom på Bygnes.

Videre har Ptil avdekket tre områder med potensial for forbedring. Disse områdene er alarmhåndtering i kontrollrom på Heimdal, Statoil sin egen oppfølging, og mangler ved system for merking av utstyr og mangelfull merking i anlegg.

På grunnlag av funnene som er gjort i tilsynet, har Ptil varslet Statoil om følgende pålegg:

«Med heimel i rammeforskrifta § 69 om enkeltvedtak, jamfør aktivitetsforskrifta § 25 om bruk av innretningar andre ledd, styringsforskrifta § 14 om bemanning og kompetanse første ledd, § 45 om vedlikehald, jfr rapportens kap. 5.1.1 pålegg vi Statoil å:

– vise gjennom framlegging av kort- og langtidsplanar for drift- og vedlikehald at ein med tilgjengeleg bemanning kan handtere drifts- og vedlikehaldsoppgåver på innretningane, og at vedlikeholdsprogram- og gjennomføring er tilpassa innretningane og utstyret sin alder og tilstand.

Med heimel i rammeforskrifta § 69 om enkeltvedtak, jamfør styringsforskrifta § 5 om barrierar fjerde, femte og sjette ledd, jfr. rapportens kap. 5.1.2 og innretningsforskriftens § 82 nr 2 jfr, forskrift om eksplosjons- og brannbeskyttelse av innretninger i petroleumsvirksomheten fastsatt 7. februar 1992§ 19 om generelle krav til passiv brannbeskyttelse og forskrifter for produksjons- og hjelpesystemer på produksjonsanlegg fastsatt den 3. april 1978 , kapittel 6.1, 6.2 og 6.3 om krav til passiv brannsikring jfr rapportens kap.5.1.3, pålegg vi Statoil å:

– sikre at barrierar som er svekka eller ute av funksjon er identifisert, vurdere kombinasjonen av svekka barrierar, sikre at nødvendige kompenserande tiltak er implementert og at det er ein plan for utbetring av barrierar som er ute av funksjon eller svekka.

Med heimel i rammeforskrifta § 69 om enkeltvedtak, jamfør innretningsforskriften § 82 nr. 2 jfr. forskrift om sikkerhets- og kommunikasjonssystemer på innretninger i petroleumsvirksomheten fastsatt 7. februar 1992 § 19 om prosessikringssystem, jfr. rapportens kap.5.1.4 pålegg vi Statoil å:

– vise at ein i gasstransportsystemet knytt til Vesterled røryleidning tilfredsstiller krav i forskrifter om to uavhengige system for prosessikring.

Med heimel i rammeforskrifta § 69 om enkeltvedtak, jamfør aktivitetsforskrifta § 20 om oppstart og drift av innretninger andre ledd bokstav b, jfr. rapportens kap.5.1.5 pålegg vi Statoil å;

– oppdatere nødvendig styrande dokumentasjon som det er referert til i kap. 5.1.5.»

En plan for å etterkomme påleggene skal presenteres for Ptil innen 27. januar 2017.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger