Turfolk forsøpler mer enn oljeindustrien

I Nordsjøen forsøpler turister mer enn oljeindustrien, mens det i arktis er fiskeindustrien som er verst. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
Publisert 22. januar 2015

Såkalte «rekreasjonelle brukere» (turfolk, fritidsbåter etc., red.) av Nordsjøen forsøpler havet mest. Dette er en av mange interessante opplysninger som kommer fram i Miljødirektoratets rapport, ”Kunnskap om marin forsøpling i Norge 2014.”

Rapporten slår fast at ”marin forsøpling er en av de største miljøutfordringene vi har,” og definerer marin forsøpling er i denne sammenheng som ”alt fast materiale fra menneskelig aktivitet som er forlatt eller på annen måte havner i det marine miljø.” Forsøpling er altså IKKE synonymt med forurensing, som betyr å tilføre elementer som påvirker balansen i økosystemene.

Marin forsøpling består av alt fra store gjenstander som har blitt dumpet, som fritidsbåter og vaskemaskiner, til andre større og mindre gjenstander (deler av dette kan også ha blåst på havet fra landbasert industri), til helt små partikler. Mye av dette kan transporteres med havstrømmene over store områder og finnes igjen langt fra kilden – også i våre mest urørte områder med svært liten menneskelig aktivitet, som i Arktis. Havstrømmer danner i mange områder store virvler («gyrer») hvor enorme mengder avfall samler seg.

Rapporten anslår at rundt 70 % av avfallet som tilføres havet synker og blir liggende på havbunnen, mens 15 % av avfallet flyter. De resterende 15 % blir liggende i strandsonen.

Plast er særlig problematisk
Plast er et spesielt problematisk materiale, fordi det brytes svært sakte ned. Særlig har problematikken rundt mikroplastforurensning (plast under 5 mm) fått mye oppmerksomhet i senere år. Slike små biter av plast tas opp av plankton og andre arter lavt i næringskjeden. Plast tiltrekker seg og oppkonsentrerer persistente organiske miljøgifter som finnes i sjøvann og sediment, i tillegg til at plast i seg selv kan inneholde diverse tilsetningsstoffer som kan være miljøfarlige,” sier rapporten.

Verst i Nordsjøen
Rapporten deler inn havene i soner, og norske farvann favner to av disse; ”Arctic” og ”Greater North Sea.”

Rapporten sier ”de høyeste nivåene av marin forsøpling ble registrert i Greater North Sea, med 600-1400 gjenstander per 100 meter strandlinje. Resultatene fra region II var basert på strandsøppelundersøkelser i England, Skottland, Sverige, Tyskland, Nederland og Belgia. Plast viste seg å være den dominerende typen marin forsøpling i dette området.”

Videre sier den at ”registreringer fra «Beachwatch» i 2009 (Englands og Wales sin årlige nasjonale strandsøppeldugnad) at avfall fra rekreasjon (diffus forsøpling) var den største kilden og utgjorde hele 42 % av avfallet, mens avfall fra fiskeriene kun utgjorde 15 %. Gjenstander med ukjent opphav (ikke- kildespesifikke gjenstander) utgjorde 35 % av avfallet. Denne fordelingen har man sett flere år på rad i England (Marine Conservation Society 2009).”

Det slås også fast at ”langs kysten av Norge ser man et større innslag av avfall fra fiskeflåten.”

Fiskeriene verst i nord
Jo lengre nord man kommer, jo større andel av forsøplingen står fiskeindustrien (både fiskeflåte og oppdrett inkludert) for, viser rapporten.

Siden 2011 har Norge registrert strandsøppel fra fire lokaliteter langs fastlands Norge og to lokaliteter på Svalbard:

I Fastlandsnorge foregår de nordligste registreringene i Sandfjordneset naturreservat i Finnmark, men den nordligste nevnt i rapporten er Rekvika på Kvaløya i Tromsø kommune. Registreringene viser at den vanligste typen avfall i dette området er fiskeri og akvakulturrelatert avfall av plast.

Sysselmannen på Svalbard har siden 2000 gjennomført årlige ryddeaksjoner på utvalgte strandområder i øygruppen.

Det rapporteres at ”plastavfall fra fiskeflåten er den vanligste avfallstypen på Svalbard. De vanligste gjenstandene er notrester og trålposer, garnkuler av plast/bakelitt eller metall, fiskekasser, plastdunker og annet husholdnings- avfall som flasker av plast og glass, samt annen plastemballasje, skosåler og bruksgjenstander. ”

Oljeindustrien bedre enn sitt rykte
Rapporten fritar ikke oljeindustrien for all skyld, den sier foreksempel ikke mye om hva som finnes i vannsøylen, og det er selvfølgelig slik at omfanget av fiskeindustrien i nord er betydelig større enn oljeindustrien. Ergo forsøpler den mer.

Funnene fra strandsonene rundt Nordsjøen kan likevel tjene som en indikator på at når det gjelder forsøpling, er oljeindustrien betydelig flinkere enn annen industri – og lysår bedre enn turistene.

Rapporten viser også at store deler av dataene man faktisk har på havbunnsforsøpling i Nordsjøen, skyldes at Statoil driver aktiv registrering av forsøpling lang rørtraséene og gjør videoene og funnene fra sine ROV-surveys langs disse tilgjengelig for forskerne, noe de får positiv omtale for i rapporten.

 

Opptatt av miljø og olje? Sjekk ut Oljeindustriens Miljø- & teknologikonferanse 2015

Føl norsk oljeindustri på pulsen! Petrolive

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger