USD 12 milliarders subsea-marked

DW spår ytterligere konsolidering og standardisering innen subsea. (Illustrasjon: FMC Technologies)
Publisert 27. juli 2015

Subsea-sektoren er sterkt konsolidert, med bare fem aktører som betjener den årlige etterspørselen på USD 12 milliarder. De to største, FMC og OneSubsea, står for omkring to tredeler av markedet, sier analyseselskapet Douglas Westwood (DW), som mener konsolideringen bare vil fortsette etter hvert som prosjekter vokser i omfang og kompleksitet.

De siste årene har vi sett et skifte i fokus, fra mekaniske ventiltre-design og –leveranser til mer komplette og verdiøkende instrumentering-, overvåking- og prosessteknologi, observerer DW.

Cameron og Schlumbergers joint venture OneSubsea i 2013 er et bevisst forsøk på å forene førstnevntes subseakompetanse med sistnevntes nedihulls- og prosesskompetanse. På samme måte kombinerer det nylig inngåtte partnerskapet mellom FMC og Technip; selskapet Forsys Subsea,  subseaproduksjon, -foredling og -installasjon. Dette minimerer både forsyningskjeden og teknologiske grensesnitt for sluttbrukeren.

Til syvende og sist har E & P selskaper blitt gradvis beveget seg fra en «velge og vrake» – tilnærming, til å anskaffe systemer fra en enkelt leverandør.

DW -data viser at for 15 år siden hadde nesten en femtedel av de installerte undervannsbrønnene forskjellige produsenter for ventiltrærne og kontrollsystemene. I 2015 forventes det at over 95 prosent vil ha brønnhoder og kontroller fra samme produsent. Denne trenden vil utvikle seg videre, mener DW, med ytterligere standardisering av undervannsutstyr drevet av kostnadspress, lavere oljepriser og behov for å levere prosjekter på budsjett og tid.

 

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger