Venter oljeservice-opptur i 2017

(Illustrasjon: Shutterstock)
Publisert 31. mars 2015

Oljeservice vil oppleve en fortsatt nedtur i år, med en nedgang på 12 prosent, men allerede i 2017 er oppturen i gang igjen, viser hovedpunktene i Rystad Energy’s nye rapport om oljeservicemarkedet i Norge.

I dag publiserer analyseselskapet sin kvartalsvise rapport om utviklingen i leverandørmarkedet til oljeindustrien Norge.

– Hovedbudskapet er at vi har et par tøffe år foran oss, men at det er lys i enden av tunnelen, sier Markus Nævestad, Senior Prosjektleder, som er hovedansvarlig for rapporten.

– Våre prognoser er mer optimistiske enn Oljedirektoratets (OD), og vi tror vi har godt belegg for dette.


Det snur i 2017
Mens OD ser videre nedgang helt til 2018, viser Rystad Energys beregninger at markedet vil være på vei opp igjen fra slutten av 2016. Dette skjer til tross for at fire feltutbygginger – Johan Castberg, Snorre 2040, Vette og Tommeliten Alpha – har blitt skjøvet ut i tid og mer enn NOK 100 milliarder i investeringer er flyttet etter 2020.

-Det som trekker opp er selvfølgelig giganten Johan Sverdrup, men også felt som Maria, Zidane, Snadd og Gullfaks Rimfaksdalen, samt ferdigstillelsesarbeid på Martin Linge, Aasta Hansteen og Gina Krog. I tillegg vil vi trolig se at produksjonsboringen i Troll, Gullfaks og Åsgard-området trappes opp igjen som følge av lavere riggrater, sier Nævestad.


Ned 12 prosent i år, 2 neste år – så opptur
Tallene fra Rystad viser at nedgangen for oljeservice blir på 12 prosent i 2015, for så å falle ytterligere 2 prosent i 2016. Men så er det slutt, for i 2017 snur det, og Rystad spår en oppgang på 5-6 prosent hvert år frem til 2020.

– Forsåvidt en dramatisk nedgang, men det har vært verre før, sier Andreas Eraker, konsulent i Rystad Energy og medarbeider på rapporten.

– Fra 1998 til 2000 falt markedet hele 23 prosent, og situasjonen var langt mørkere den gangen enn nå.  I ODs rapport fra 2001 forventet man at investeringene ville holde seg på NOK 25 milliarder fremover, mens de i realiteten økte til over NOK 215 milliarder i 2014.


Lappverk heller enn nybygg
Reaksjonen på oljeprisfallet kommer på toppen av kutt som var planlagt i våres på grunn av høye kostnader og svak kontantstrøm. Derfor har det vært en ekstra dramatisk utvikling innenfor markeder der det er mulig å kutte raskt, slik som plattform-vedlikehold. Dette markedet raste ned mer enn 20 prosent allerede høsten 2014 og faller ytterligere 12 prosent i år.

– Dette er smertefullt for bedrifter som Aker, Aibel og Apply og flere tusen har måttet gå allerede. Det virker som om filosofien offshore har forandret seg fra «Robuste løsninger gjennom utskiftning av utstyr» til «Vi lapper på det vi har», sier Andreas Eraker.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger