– Vi må ha større grad av segmentering

(Foto: Noreco)
Publisert 18. mars 2015

Starten på 2015 har så langt vært preget av usikkerhet for leverandørindustrien på norsk sokkel. Kostnadskuttene som ble innført i 2014 og som sammen med halveringen i oljepris fra juni til januar, satte alle utbyggingsprosjekter på vent. Også investeringene vedlikeholds- og modifikasjonsmarkedet (V&M), som IKM-sjef Ståle Kyllingstad kaller ”leverandørindustriens brød og smør,” har blitt redusert. Men om ting gjøres riktig, og oljeprisen stiger litt(det vil den, garantert), mener han det er til å leve med.
– Mulig å få opp produktiviteten
– Jeg tror det av og til har vært litt lite fokus på kostnader, også på V&M –siden. Så jeg tror helt klart det var noe å hente, sier Kyllingstad til Petromagasinet.

– Jeg må også si det at det er fullt mulig å få opp produktiviteten, blant annet med bedre planlegging. Nå tror jeg ikke folk ikke gjør det de skal, men alle arbeidsoppgaver tar mer tid en de gjorde for 10 – 15 år siden. Mye mer tid. Jeg tror det er for lite fokus på produktivitet. Det fokuset må vi få tilbake.

– Vel, nå har ikke jeg jobbet offshore siden 1996…

– Det har vært en nedgang i produktiviteten, slår Kyllingstad fast.

– Hadde du reist ut nå, hadde du ikke kjent deg igjen: Alt går senere; det er mye mer ”sikker jobb” –analyser; det har blitt viktigere å ikke gjøre en feil, enn å få en jobb gjort! Det har tatt over fokuset, og mange klager på det, forteller han, og spør seg om HMS –aspektet blir misforstått.

– Om det skjer en ”uønsket hendelse,” være seg at det mangler toalettpapir eller en lyspære, kan du risikere at folk skriver en RUH (rapport om uønsket hendelse, red.) istedenfor å hente nytt papir eller en ny pære. Imens stopper gjerne hele arbeidslaget, sier han.

– Måten det tenkes og arbeides på er annerledes.

 

Trenger fornying
Kyllingstad tror på ingen måte prisnivået bare skyldes manglende produktivitet og misforstått HMS-fokus.

– V&M –markedet har vært løst av de samme, store aktørene for lenge. Vi er nødt til å få inn noen nye aktører som er mindre og dermed arbeider annerledes, sier han på klingende jærsk.

– I dag har fem selskap alt…

– …og det tror jeg er feil! For om du skal for eksempel lage et løesperr, så går du ikke til Rosenberg, selv om de kan lage ”alt.” Du går til Varhaug Bygg og Montasje, en spesialist, for de gjør akkurat dette mye billigere. På det punktet finnes det noen enormt grelle eksempler!

– Betyr det du kunne tenkt å gå vekk fra rammekontraktsystemet?

– Nei, rammekontrakter må vi ha, men det trenger en fornying – og det må ha større grad av segmentering, sier han, og drar et eksempel han har fra en tidligere plattformsjef for en operatør på norsk sokkel.

– De skulle flytte en lysbryter 4-5 meter lengre bort på en vegg, riktig nok også rundt et hjørne. Pristilbudet fra kontraktøren var på NOK 127.000!

 Da skjønner man hvor pengene blir av…

–  Slik ble det fordi du måtte ha en mann fra surface treatment, en på instrument, en på elektro, en planlegger… Du må faktisk ha alt, inkludert en som skal tegne! Det finnes det andre eksempler på offshore, hvor prisen har variert med ganger 20, forteller han.

– Slikt kan kun skje når de samme folkene skal gjøre alt; når man sier at ”vi slutter med alle andre selskap, det er kun et stort selskap som skal få levere.” Da blir det så dyrt å lage løesperr, i forhold til Varhaug Bygg og Montasje, eller kanskje Pallesen Sveis – som er fire mann og driver utfra en gammel låve, har bra utstyr, eier og driver selskapet selv, jobber døgnet rundt, og har aldri overtid, sier han engasjert.

– Derfor må man segmentere det mer, de store kan ikke gjøre alt. Da blir de små oppgavene veldig dyre, slår han fast, og tar et enda mer nærliggende eksempel:

– Et av våre mindre selskap bød på en jobb; vi ga anbud på én million; den mye større konkurrenten ga et anbud på 20 millioner. Hvem tror du fikk jobben?

– Siden du spør slik,…, de som bød 20?

– Ja! Fordi de hadde rammeavtalen…

 

Ytterligere 10 prosent reduksjon
– Så hva tror du om årets V&M –marked?

– Jeg tror det vil bli en reduksjon sammenlignet med 2014, på ytterligere 10 prosent, sier Kyllingstad til Petromagasinet.

– Men jeg tror ikke det vil bli mer enn det, understreker han, og forklarer:

– Jeg tror vi tok ut mye av reduksjonen allerede i fjor, og jeg tror ønsket om stabilitet er en faktor her.

– Så hva tror du i rene tall V&M –markedet vil lande på?

– Nå har jeg ikke fått 2014-tallene enda…

– I forkant trodde man på ca. NOK 20 milliarder.

– Da vil jeg tro vi i fjor landet på omkring NOK 18 milliarder. Basert på det tipper jeg vi ikke kommer veldig langt under NOK 17 milliarder.

 

Oppgang på feltutbygging
V&M har i alle år vært en hjørnestein i aktiviteten på norsk sokkel, så spørsmålet er hvordan nedgangen vil ramme leverandørindustrien.

– Jeg tror det viktigste nå er at det faktisk kommer en oppgang på ”field development,” feltutbygging, sier Kyllingstad.

– Nå har det vært nesten helt stopp av nye prosjekt, det siste året. Samtlige av store prosjekter som td Statoil besluttet å bygge ut for to år siden, bygges i utlandet, og da særlig i Asia. Nå har vi behov for å få ”field development” på banen igjen, med arbeid til Norske verft.

I skrivende stund (28. februar, 2015, red.) er den første av 2 EPC-kontrakter for topsides for Johan Sverdrup tildelt, med Aibel som vinner. Den andre EPC-kontrakten vil i følge Kyllingstad tildeles i løpet av mai/juni.

– Jeg vet at norsk industri, med Aibel og Kværner i spissen, har laget gode allianser med partnere, og er betingede optimister, sier han.

– Og hvor kommer IKM inn i bildet?

– Vel, vi har nok våre planer vi også, smiler han.

– Vi hadde faktisk et OK år i for, og bedre en i 2013. Vi har et godt konsept, så jeg tror nok vi skal klare dette også.

 

(Artikkelen ble først publisert i Petromagasinet nr 1, 2015.)

 

 

 

 

 

 

 

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger