Vil bli best på oljevern – også i Arktis

(Foto: Kystverket)
Publisert 28. oktober 2015

– Hvem har sagt at vi ikke kan bli best i verden på oljevern i Arktis? Vi har forutsetningene, sier beredskapsdirektør i Kystverket, Johan Marius Ly, til NTB.

Ly understreket i sin presentasjon ved gårsdagens Nasjonalt beredskapsseminar mot akutt forurensning viktigheten av øvelser, forskning og utvikling. Ly rettet også oppmerksomheten mot risikobildet som økt trafikk i nordområdene skaper, og hva det krever av beredskapsaktørene.

Les også: Arbeidskompetanse fra finsk industri hentes til Nord-Norge

Det grunnstøtes én gang per uke gjennom et helt år

Under seminaret, i regi av Kystverket, ga Ly et innblikk i analyser og planer publisert i 2015. Det ble også sett nærmere på statistikk for hendelser med akutt forurensning fra 2014, der landbaserte hendelser har en jevn økning. Tallene viser at det grunnstøtes langs norgeskysten én gang per uke gjennom et helt år.

– Disse grunnstøtingene utvikler seg stort sett ikke til en forurensningshendelse, takket være Kystverket og alle samarbeidsaktørene, sier Ly.

Grunnstøtinger rundt havner kan i dag unngås med moderne teknologi, men for beredskapen er det noe annet som er langt viktigere:

– Vi må øve på å samarbeide, og benytte den private og kommunale beredskapen sammen med den statlige, sier statssekretæren fra Samferdselsdepartementet, Reynir Jóhannesson, som framhevet hvordan den kommende stortingsmeldingen kan styrke beredskapen langs kysten.

– Samtidig som vi gjør veiene tryggere, må vi også ha en trygg sjøvei. Det er ikke uten komplikasjoner å øke trafikken på sjø – derfor har dere en viktig jobb å gjøre så vi kan flytte mer gods over på sjø, sier Jóhannesson.

Les også: Kontrakt for overvåkning av Knarr

Kystverket: Øvelser blir enda viktigere

Etter å ha gått gjennom områdene som kom styrket ut av årets statsbudsjett, framhevet Johannesson hvor viktig den kommende stortingsmeldingen er.

Den vil bli gitt ut i løpet av 2016, og baserer seg på innspill og analyser fra blant andre Kystverket.

– En stortingsmelding setter i gang en del prosesser og evalueringer; hva gjør vi riktig? Hva kan vi gjøre annerledes? Vi har fått inn mange innspill, og satser på å legge fram stortingsmeldingen neste år. Det er viktig for å få en god debatt i stortinget og et tydelig mandat på hvordan de vil ha det, og det er viktig for den politiske prosessen videre, sier Jóhannesson.

Han framhever at når de store hendelsene har uteblitt, blir øvelser enda viktigere.

– Det blir viktig å fokusere både på øvelser og møteplasser som dette årlige beredskapsseminaret for å holde oss oppdaterte, og for få samarbeidet til å fungere godt mellom stat og kommune i beredskapen mot akutt forurensning, fortsetter statssekretæren, som legger til at staten slett ikke bare kan trykke på noen knapper når noe skjer – det krever koordinering.

– Vi må øve på å samarbeide, og benytte den private og kommunale beredskapen sammen med den statlige, sier Jóhannesson.

For mer informasjon om det som skjer i nord, sjekk ut Leverandørindustriens Nordområdekonferanse 2015 i Narvik (17.) 18.-19. november.

Les også: Statoil tildeler Aptomar feltovervåkingskontrakt

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger