Vinter hele året

I Stamas værsenter kan de som har behov teste utstyr for arktiske forhold hele året. (Bildet er manipulert)
Publisert 24. april 2015

Det er mørkt, vinden uler, mens den isdekte gradestokken kryper ubønnhørlig nedover. Det er snø i lufta, og fingrene rundt kamera begynner å bli valne… Vi er ikke i Arktis i mørketida. Vi er i Sola.

Vi stiger ut av containeren, myser mot vårsola og konstaterer at vi fremdeles er i Tananger i Sola kommune, i Stamas Groups nye værsenter. Her på Hammaren, med utsikt over vannet mot Risavikbasen en John Daly –drive unna, og Shells norske hovedkontor som nærmeste nabo, har Stamas bygget opp et værsenter for testing av vinteriseringsprodukter.

Ståle Sikveland stamas
Stamas-sjef Ståle Sikveland med værsenteret i bakgrunnen.

Realisme, ikke bare papirkrav

Senteret er bygget på utsiden av Stamas-bygget. Ved første blikk ser det ut som tre offshorecontainere som venter på å bli fylt med utstyr for Nordsjøen, ikke som et høyteknologisk testsenter for polare omgivelser.

– Værsenteret er bygget av Roxel, Ståle Sikveland, CFO i Stamas Group, og forklarer oppbygningen: Én container er en Roxel kjølecontainer som utgjør ”motoren” i anlegget; i én har Roxel bygget inn alle kontroll-, styre- og testesystemer etter tegninger fra Stamas, mens den siste rommer selve testkammeret.

– Her kan vi simulere klimaforhold med temperaturer helt ned til -35 grader Celsius, og opptil 20 sekundmeter (m/s) vind, sier han.

– I tillegg kan vi simulere nedbør og sjøsprøyt, så både regn, snø og havråk er mulig. Da vi designet senteret, var vi i kontakt med Aker Solutions, avdelingen som gjorde med forstudiene til Johan Castberg i Barentshavet, og fått grenseverdiene som legges til grunn for designet på installasjonene. Men når vi tester, kjører vi også simulasjoner basert på faktiske værdata fra områdene hvor installasjonene skal være, ikke bare gitte grenseverdier. Dermed får vi testet for realistiske forhold, ikke bare papirkrav.

Nøkternt, men effektivt og presist - innsiden av testkammeret.
Nøkternt, men effektivt og presist – innsiden av testkammeret.

Fjernstyrt

Hele den tekniske utrustningen i værsenteret er bygget opp i henhold til, og testet opp mot DNVs spesifikasjoner for slike kamre.

I selve testkammeret finnes infrarødt varmekamera for måling av overflatetemperaturer på testobjektet (-ene), overvåkningskamera, vindmåler, fuktsensorer og ellers alt som trengs for å måle strømledningsevne og annet i objektene som testes.

– Vi har hovedsakelig basert oss på standardutstyr, som er satt i sammen i henhold til våre spesifikasjoner og vårt design, sier Sikveland.

– Men alt er som sagt i henhold til DNVs kriterier, understreker han.

– Eller kan alle prosesser og målinger kan styres og overvåkes fra hvor som helst i verden – så lenge det stedet har nettdekning.

Hele testanlegget kan fjernstyres fra hvor som helst i verden.
Hele testanlegget kan fjernstyres fra hvor som helst i verden.

Kan teste for eksterne kunder

Sikveland er tydelig på at senteret er en ressurs flere kan benytte seg av.

– Vi fikk det bygget for å teste våre egne produkter, men har allerede hatt henvendelser fra eksterne bedrifter som har et testbehov. Blant annet har Statens Vegvesen tatt kontakt for å teste opplysningsskilt som skal stå på Haukelid vinterstid, sier han, og åpner døren på vid gap for andre bedrifter som har produkter de ønsker å teste.

– De trenger ikke engang å komme hit, sier han, og forklarer:

– Vi gjør avtalen, de sender oss produktene, og vi plaserer dem i kammeret og klargjør for test. Styringssystemet for senteret er som sagt bygget opp slik at det kan styres fra hvor som helst i verden. Dermed kan de kunden sitte om så i Kautokeino og kontrollere forholdene i containeren og legge inn testparametre og lese av verdier!

Det manglet ikke på interesserte da Stamas nylig viste fram systemet for bl.a. Innovasjon Norge.
Det manglet ikke på interesserte da Stamas nylig viste fram systemet for bl.a. Innovasjon Norge.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger