WellConnection gir brukt boreutstyr nytt liv
Glenn Stangeland
23. januar 2018
WellConnection gir brukt boreutstyr nytt liv
Glenn Stangeland
23. januar 2018

Det spyles, måles, registreres, heises og flyttes på anlegget til WellConnection i Tananger.

Mange ville sikkert kalt det støy.

Men for de ansatte her, er dette lyden av at krisen er i ferd med å gå over. At aktiviteten er på vei opp igjen. Lyden av arbeidsplasser, høyere omsetning og bedre marginer.

– Nå er området vårt fylt opp av rør og annet boreutstyr, men slik har det ikke vært de siste årene, sier konsernsjef Rune Haddeland i WellConnection til petro.no. – Vi har vært nødt til å redusere bemanningen og effektivisere driften, og det har vi klart. Først og fremst takket være våre 135 ansatte.

Behandlet 65.000 rør i fjor
Selskapet har spesialisert seg på inspeksjon, rengjøring og reparasjon av bore- og borerelatert utstyr, fra bit til motor. Gjenbruk, med andre ord.

I fjor hadde WellConnection blant annet 65.000 rør innom sine lokaliteter i Tananger, på Mongstad og på Hundvåg.

– Mye av boreutstyret gjenbrukes, men da krever det grundig rengjøring og skikkelig inspeksjon for å verifisere at det fortsatt oppfyller nødvendige krav. Vi utfører også reparasjoner av utstyret, dersom det er hensiktsmessig, sier Haddeland.

Arild Myrland, til venstre, og Rune Haddeland gleder seg over høyt trykk på anlegget.

Fire selskaper er blitt én gruppe
WellConnection som gruppe har relativt kort fartstid, men består av fire selskaper med lang historikk på norsk sokkel.

Investeringsselskapet Energy Ventures kjøpte Eurotechnology InCon, Frank Mohn Mongstad og WellConnection Subsea og fusjonerte disse sommeren 2015. Ett år senere ble også Chemtech kjøpt og lagt inn under samme paraply.

Sistnevnte har, tross navnet, spisskompetanse på rengjøring av utstyr bare ved bruk av vann og trykk.

– Da Chemtech ble startet, var det med utgangspunkt i kjemikalierengjøring. Da kjemikaliene vi brukte ble klassifisert fra grønt til gult, så rødt, gikk vi over til rengjøring med vann som verktøy i 1997. Kall det gjerne formel 1-varianten av høyttrykksspyling, sier Arild Myrland, leder for WellConnection Chemtech.

Flere brønner gir mer butikk
Oljekrisen rammet hardt, men nå ser selskapet stadig flere lyspunkter.

– Boreaktiviteten øker. Det er nøkkelen for vår butikk. Flere brønner gir økt aktivitet. Så enkelt, sier Haddeland.

– I tillegg blir kravene til avfallshåndtering stadig tøffere. Enten det handler om kjemikalier eller lav-radioaktivt avfall, må vi sørge for skikkelig behandling og dokumentasjon. Når vi har bygget opp et system for dette på anlegget vårt, er det et stort konkurransefortrinn.

Ser muligheter innen plugging og fjerning 
Selskaper er også godt posisjonert for høy aktivitet knyttet til oppryddingen på norsk sokkel.

– Mens dette vil være solnedgangen for mange andre, vil det være en ny soloppgang for oss. Tenk bare på alt utstyret som skal fjernes, fraktes til land og rengjøres. Her er det åpenbart store muligheter, sier Myrland.

Etter å ha blitt vasket og målt, undersøkes rørene for sprekker ved bruk av ultralyd.