Moralpolitiet
Norge har «et visst moralsk ansvar» for klimautslippene ved forbrenningen av norsk olje og gass som finner sted i andre land. Derfor bør oljeselskapene bidra til å dekke inntil 300 milliarder kroner for å finansiere klimatiltak i utviklingsland. Forslaget kommer fra professorene Steinar Holden og Michael Hoel. Er dette det beste norsk intelligentsia kan frembringe av ideer til å bekjempe klimautviklingen?
Det beste man kan si om forslaget er at norsk oljeproduksjon videreføres på grunn av verdens forsyningssikkerhet. Men derfra butter det. Hvilke forutsetninger har professorer, aktive eller emeritus, for å oppheve seg til et moralpoliti? Og hvorfor skal løsningen være ekstra avgift, og videreføres som støtte til tvilsomme investeringer i korrupte u-land? Vi klarer jo ikke engang å holde regnskap på hva de 50-60 milliardene Norge bruker på årlig u-hjelp egentlig brukes til.
Kina har over 1000 kullkraftverk, men det snakkes ingenting om deres moralske ansvar. Skal Tyskland ta ansvar for alle som bruker bensinbilene de produserer? Når skal EU ta et moralsk ansvar for at Polen er tildelt subsidier for å bygge kullkraftverk som overgår de samlede norske utslipp? Hvem tar det moralske ansvaret når OPEC anslår at globalt behov for olje frem til 2050 vil øke med 10 prosent, til 120 millioner fat/dag? At Norge med kun 2-3 % av verdens olje- og gass produksjon skal bære ansvaret relativt alene virker urimelig.
Professorene hevder at forbrenningen av norsk produksjon fører til utslipp på 300 millioner tonn CO₂-ekvivalenter hvert år. Hva om man, som et tankeeksperiment, brukte endel ekstra milliarder kroner på karbonfangst og lagring? Trolig kunne dette relativt raskt ha kompensert for hele det årlige karbonavtrykket fra den norske produksjonen av olje og gass.
Pengegaver til korrupte regimer eller nytteløse prosjekter gir ingen kontroll. Norge kunne i stedet for ren bistand investere i kommersiell virksomhet som ga mer fornybar kraft eller reduserte avfallsproblematikken. Dermed ble tiltakene både miljømessig og økonomisk bærekraftige. Norge har mye tilgjengelig teknologi for å gjøre det på denne måten.
Selv om olje og gass har gitt verdens befolkning et bedre liv er klimakrisen reell, og selvsagt skal vi fjerne CO2 utslippene der vi kan. Men man skal være godt forankret i pietismen for å mene at salg av olje og gass gir et særskilt moralsk ansvar.
Norge har ikke noe moralpoliti. Det nærmeste vi kommer er høyt gasjerte professorer, som fra toppen av sine minareter ruller ut budskapet om moralsk renhet til folket.
Helge Keilen startet Offshore Media Group AS i 1981, og var redaktør for offshore.no til 2013, da nettstedet ble solgt til Schibsted. Han har ledet nær 100 olje- og energikonferanser. Keilen er styreformann i petro.no AS som eier Energi24.no.