Publisert 11. januar 2006

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) går langt i retning av å åpne for oljeutvinning på Goliat-feltet i Barentshavet. Han viser til at ENI har fått en lete- og utvinningstillatelse og uttaler seg langt mer forpliktende enn SV og Sp. Miljøorganisasjonen Natur og Ungdom truer med «full krig» dersom Stoltenberg-regjeringen gir utbyggingstillatelse for Goliat-feltet i Barentshavet.

NTB

Opposisjonen synes Stoltenberg har ryddet opp i mye av den uklarheten som olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) og miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) skapte før helgen ved å si at Goliat ikke nødvendigvis blir bygd ut.

– SVs mulighet til å stanse utbyggingen av Goliat-feltet er parkert. Bjørnøy er også overkjørt av det statsministeren nå sier. Det blir etter dette ikke mulig å legge Goliat inn under eventuelle petroleumsfrie soner i nord, sier Venstre-leder Lars Sponheim til NTB.

Lederen av energi- og miljøkomiteen, Venstres Gunnar Kvassheim, er overbevist om at Goliat blir utviklet, og at bare betingelsene gjenstår.

– Etter det vi har hørt fra Stoltenberg, er det klart at miljøvernminister Bjørnøy er blitt overkjørt, sier Kvassheim.

Miljøkrav
Stoltenberg understreket i Stortingets muntlige spørretime at Eni Norge har fått en tillatelse som både omfatter leting og utvinning, men at kravene til utbygging først vil bli konkretisert når en søknad foreligger til behandling.

En utbyggingssøknad må ses i lys av den bebudede forvaltningsplanen som skal legges fram før påske.

Høyre-leder Erna Solberg tolker også Stoltenbergs formuleringer som at regjeringen ikke vil si nei til utbygging. Hun er enig med Sponheim i at Bjørnøys uttalelser til Naturvernforbundet er blitt tilsidesatt og at det nå mer er snakk om hvilke betingelser som skal knyttes til utbyggingen.

– Når Stoltenberg så sterkt betoner at Eni også har fått en utvinningstillatelse, synes det klart at regjeringen ikke vil stanse dette, sier Solberg til NTB. I spørretimen tok hun til orde for at det ikke måtte skapes usikkerhet i utlandet om Goliat, særlig ikke med tanke på at tildelingene i 19. konsesjonsrunde er klare om noen få måneder.

Ikke automatikk
Stoltenberg understreket at lete- og utvinningstillatelsen er juridisk bindende og at den står ved lag.

– Men hvis ENI vil gå videre, må selskapet søke om utbyggingstillatelse. Og her er det ingen automatikk. Når det foreligger en plan for dette, vil vi fastsette kravene, sa statsministeren i spørretimen.

Frps Ketil Solvik-Olsen frykter at uklare signaler skremmer bort utenlandske oljeselskaper og reduserer norsk sokkels konkurranseevne. Han mener at alle henvisningene til forvaltningsplanen er bortforklaringer, og at Stortinget ikke får noen innflytelse over de prioriteringene som blir gjort der.

– Regjeringen kan rett og slett ikke risikere at Stortinget trekker tilbake tildelinger i 19 .runde under behandlingen av forvaltningsplanen noen måneder senere, sier Solvik-Olsen. Han er derfor redd for at denne planen blir banket gjennom av flertallet.

Leteriggen «Eirik Raude» fant før jul olje og gass i en leteblokk som ligger 70 kilometer nordvest for Hammerfest. Funnstedet ligger like ved det gamle feltet Goliat, og sammen blir dette drivverdig. Eni eier 65 prosent, Statoil 20 prosent og DNO 15 prosent.

– «Full krig» mot Goliat!
Natur og Ungdom truer med «full krig» dersom Stoltenberg-regjeringen gir utbyggingstillatelse for Goliat-feltet i Barentshavet.

– Hvis regjeringen følger dette løpet, erklærer Natur og Ungdom full krig mot de gammeldagse kraftsosialistene. En slik beslutning kan også føre til at det går riktig ille for regjeringen, ikke minst for SV. Miljøtroverdigheten vil bli alvorlig svekket, sier Natur og Ungdoms leder, Bård Lahn, til NTB.

Han legger til at utviklingen i Barentshavet og den bebudede forvaltningsplanen blir en prøvestein for SV, men også for Ap og Sp.

– Vi hadde håpet at Ap skulle bruke denne nye muligheten til å vise en annen miljøpolitikk og ikke bli en forurensningsregjering, som den første Stoltenberg ledet, sier Lahn.
Natur og Ungdom mener at Goliat-utbyggingen fortsatt kan stoppes, selv om Eni har fått en utvinningstillatelse. Dette kan gjøres gjennom forvaltningsplanen som Stoltenberg har varslet får påske.

– Den eneste som kan godtas i dette området, er nullrisiko for utslipp og søl. Og det betyr null utbygging, sier Lahn.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger