Her er årets Gullkronen-vinnere
Pressemelding
29. januar 2020
Alle foto: jonamundsen.no
Her er årets Gullkronen-vinnere
Pressemelding
29. januar 2020

Årets utgave av Gullkronen gikk av stabelen i Oslo tirsdag kveld. Ni priser ble delt ut, og her er vinnerne i de forskjellige kategoriene:

Gullkronens hederspris

Vinner: Kåre Willoch

Juryens begrunnelse: Kåre Willoch tildeles Gullkronens Hederspris 2020 for å ha sikret mangfold på norsk sokkel og enorm verdiskapning for Norge gjennom sitt virke som stortingsrepresentant og statsminister. Hans innsats sørget for å skape sunn konkurranse og et stort antall aktører på sokkelen. Han opprettet statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE), som har gitt Norge enorme inntekter gjennom flere tiår. Sist men ikke minst la han grunnlaget for Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, som nå er verdt mer enn 1 billion dollar og sikrer Norges oljeformue for fremtidige generasjoner.

Helge Keilen, Offshore Media Group; Dag Willoch; Jarand Rystad, Rystad Energy

Explorer of the Year

De fire nominerte: Aker BP, Equinor, Lime Petroleum, PGNiG

Vinner: Aker BP

Juryens begrunnelse: Året 2019 var nok et år uten store funn, men høy aktivitet har likevel frembragt mer enn 600 millioner fat oljeekvivalenter i verdifulle funn som Froskelår, Echino South, Shrek og Telesto. Vinneren har brukt sin kunnskap til å lage klarere bilder av undergrunnen og har dermed avdekket store verdier for selskapet og samfunnet. Vinneren har fulgt opp sine resultater fra 2018 og har funnet flere ressurser i sandinjektitter nær Alvheim-feltet i funn som nå til sammen er oppe i 200 millioner fat oljeekvivalenter. Juryen er imponert over resultatene i dette modne området, men vil anbefale selskapet ikke å satse på like sære, norske navn som Rumpetroll i den videre letingen!

Helge Hammer, Longboat Energy; Olav A. Blaich, Aker BP; Odd Arne Sandstad, Aker BP; Erling Rykkelig, Aker BP; Grete Blåck Vagle, Aker BP; Glenn Buchan, Rystad Energy

Business Developer of the Year

De fire nominerte: DNO, Equinor & Lundin, Neptune Energy, Vår Energi

Vinner: Equinor & Lundin

Juryens begrunnelse: Året 2019 var nok et år med høy aktivitet innen forretningsutvikling, med enda flere transaksjoner enn året før. Alt i alt ble 18 transaksjoner med en samlet verdi på 75 milliarder kroner gjennomført. Alle de nominerte har synliggjort verdien eiendeler på norsk sokkel kan ha for rett eier. Vinnerne har bygget på en transaksjon fra 2016 og har klart å lage en vinn-vinn situasjon i 2019 ved å bytte aksjer, eiendeler og kontanter.

Håvar Blakset, Rystad Energy; Arild Dybvig, Lundin Petroleum; Tobias Osterheider, Equinor; Bjørn Sestad, Lundin Petroleum; Maria Moræus Hanssen

Project Developer of the Year

De fire nominerte: Aker BP (Valhall Vestflanke), Equinor (Johan Sverdrup), Equinor (Tresakk), Spirit Energy (Oda)

Vinner: Equinor (Johan Sverdrup)

Juryens begrunnelse: Feltutviklingsåret 2019 gir en pekepinn om fremtiden: Flertallet av nye utbygginger vil enten være mindre felt knyttet opp til eksisterende infrastruktur eller nyutbygging av eldre felt. Av fire nye felt som startet produksjon i 2019 var tre av dem knyttet til eksisterende installasjoner. Det fjerde er tidenes tredje største felt på norsk sokkel og produserer allerede 20% av Norges oljeproduksjon. I tillegg til de fire nye feltene som kom i drift ble syv planer for utbygging og drift godkjent i 2019, så det er mer i vente. Vinneren har imponert ved å levere før tiden og under budsjett. Feltet forventes å produsere i 40 år og vil gi enorm økonomisk gevinst for Norge. Utbyggeren kan betraktes som en pionér innen digitalisering og elektrifisering, og har også svært gode resultater innen helse, miljø og sikkerhet. Siden utbyggingen ble gjennomført i en nedgangsperiode har prosjektet på mange måter vært en reddende engel for den norske leverandørindustrien.

Kristine Bakke Vassbotn, Rystad Energy; Trond Stokka Meling, Equinor (Johan Sverdrup); Helge Hatlestad

Field Operator of the Year

De fire nominerte: Aker BP (Skarv), Equinor (Gudrun), Equinor (Heidrun), Lundin (Edvard Grieg)

Vinner: Lundin (Edvard Grieg)

Juryens begrunnelse: Året 2019 var et fantastisk år for operatørene på norsk sokkel, og for juryen ble det en vanskelig oppgave å velge ut nominerte og en vinner blant mange fremragende kandidater. Vinneren har likevel utmerket seg. Denne operatøren fulgte opp et sterkt 2018 med et enda mer imponerende 2019, og kan se tilbake på et år med glimrende resultater både operasjonelt og innen helse, miljø og sikkerhet. Vinneren leverer solide resultater både når det gjelder effektiv produksjon og ressurstilvekst, og klarer å opprettholde produksjon og øke reservene samtidig som kostnadene holdes på et nivå som er i verdensklasse. Operatøren flytter stadig grensene for dette feltet, og har nå en ny borekampanje og flere spennende tie-back-prosjekter på gang – tiltak som sørger for at feltet vil skape søt musikk for operatøren i mange år fremover.

Iben Frimann-Dahl, Rystad Energy; Ståle Lybekk, Lundin Petroleum (Edvard Grieg); Harry Storvik, Lundin Petroleum (Edvard Grieg); Anders Aspelund, Lundin Petroleum (Edvard Grieg); Hans Petter Felle, ABG Sundal Collier

New Venture of the Year

De fire nominerte: ControlCutter, Inflow Control, Kelda Drilling Controls, Visavi Technology

Vinner: Inflow Control

Juryens begrunnelse: Året 2019 var et fantastisk år for nye, norske selskaper. I alt hadde juryen 30 selskaper på listen over kandidater til årets pris. Mange av dem så dagens lys i nedgangsperioden – en god lakmustest for forretningsmodellen. I tillegg ventes et stort antall imponerende selskaper å få sitt gjennombrudd i 2020, slik at neste års pris vil bli like spennende. Juryen er stolt av å nominere fire imponerende bedrifter som alle ligger helt i front i sine respektive felt og har gått inn i konkurranseutsatte markeder, skapt nye arbeidsplasser og hjulpet industrien med å øke produktiviteten gjennom innovasjon.

Årets vinner hadde et oppsiktsvekkende 2018, fortsatte suksessen i 2019, og ser ikke ut til å sakke av farten i 2020. Selskapets teknologi treffer på alle punkter: den reduserer utslipp, øker produksjonen og kutter kostnader. Utstyret er installert dypt nede i mørke reservoarer verden over, og derfra slåss det for miljøet og øker produktiviteten slik bare selvstyrte enheter kan. Det har vært en lang reise, vi har ventet i spenning på gjennombruddet, og nå har tiden kommet.

Lars Eirik Nicolaisen, Rystad Energy; Vidar Mathiesen, InflowControl; Bjørnar Werswick, InflowControl; Eli Sætersmoen, Cryogenetics AS

Globetrotter of the Year

De fire nominerte: Axess Group, Deepocean, Halfwave, Tomax

Vinner: Tomax

Juryens begrunnelse: Alle de nominerte er flotte eksempler på selskaper som jevnt og trutt har økt sine inntekter og utvidet sitt internasjonale fotavtrykk ved å levere viktige tjenester til olje- og gassindustrien. Vinneren kan vise til et gjennombrudd med mange års fantastisk organisk og lønnsom vekst. Takket være en skalérbar forretningsmodell og godt gjennomslag hos store tjenesteleverandører vil dette bare fortsette. Vinneren leverer verktøy som forbedrer en av industriens kjerneprosesser, nemlig boreprosessen. Med vinnerens anti-stick-slip-verktøy kan borekroner bevege seg smidig og problemfritt mot sine reservoarmål.

Mari Vassdokken Sigstad, Rystad Energy; Jøran Austbø, Tomax; Morten Granhøy-Lieng, Tomax; Werner Karlsson Norwegian Energy Partners

Business Success of the Year

De fire nominerte: CCB, Interwell, Kaefer Energy, Aarbakke

Vinner: Interwell

Juryens begrunnelse: Årets pris for forretningssuksess går til et selskap som i mange år har konkurrert i en høyere vektklasse enn sin egen. Vinneren viser at det er mulig, gjennom tro på teknologiens evne til å gi kunden overlegne tjenester og merverdi, å klatre fra dypet av den norske leverandørindustrien til å utfordre hegemoniet til de største tjenesteleverandørene på verdensmarkedet. Selskapets overlegne produkter har levert enestående finansielle resultater, inkludert begrenset effekt av nedgangsperioden, 30% årlig vekst siden 2016 og marginer på 40%. Vinneren ligger godt an til å sette nye rekorder i 2020 og videre fremover, siden selskapet bare så vidt har dyppet tærne i det underliggende markedspotensialet.

Mari Thjømøe; Trond Arve Stamnes, Interwell; Thormod Langballe, Interwell; Erik Holm Reiso, Rystad Energy

Green initiator of the year

De fire nominerte: Edvard Grieg full electrification (Lundin), Hywind Tampen (Equinor), LowEmission Research Centre (SINTEF & NTNU), Northern Lights (Equinor, Shell, Total)

Vinner: Hywind Tampen

Juryens begrunnelse: Et betydelig antall ulike tiltak ble initiert i 2019 for å redusere miljøavtrykket på norsk sokkel. Aldri før har listen over kvalifiserte initiativer vært så lang og variert. Juryen er stolt over å nominere fire kandidater som representerer teknologier med potensial til å endre ikke bare den norske, men også den internasjonale petroleumsindustrien i retning av en mer bærekraftig fremtid. Årets grønne initiativtaker har gjennom systematisk arbeid modnet et innovativt og banebrytende prosjekt som vil bidra betydelig til å redusere utslipp fra den norske petroleumsindustrien. Prosjektet er et viktig skritt for å utvikle ny teknologi, redusere teknologikostnader og utvikle ny ekspertise. Sammen med leverandørindustrien kan vinneren til og med komme til å legge til rette for et nytt, norsk industrieventyr.

Jo Husebye, Rystad Energy; Ingrid Storaker, Equinor (Hywind Tampen); Arthur Skartveit, Equinor (Hywind Tampen); Torill Sæthre, Equinor (Hywind Tampen); Anders Wenaas, Equinor (Hywind Tampen); Liv Hovem, DNV GL O&G