Nyhetsbyrå: 15 EU-land vil ha makspris på gass

Frå Gassco sitt kontrollsenter på Karmøy blir gasstraumen til Europa overvaka. (Foto: Gassco)
NTB
Publisert 29. september 2022

NTB-Are Føli og Marie De Rosa

15 EU-land har stilt seg bak et krav om makspris på naturgass, ifølge nyhetsbyrået DPA. Norske myndigheter mener pristak vil virke mot sin hensikt.

Kravet fremmes i et brev som byrået har fått tilgang til. Det er sendt til EUs energikommissær Kadri Simson.

Frankrike, Italia, Spania, Hellas, Belgia, Polen, Bulgaria, Kroatia, Latvia, Litauen, Malta, Portugal, Romania, Slovakia og Slovenia skal ha undertegnet brevet.

Det var Hellas som tok initiativ til oppropet, ifølge Energi og Klima. Tanken er å blant annet innføre et pristak på gass som importeres fra land utenfor EU.

Etter invasjonen av Ukraina har Norge gått forbi Russland som den største leverandøren av naturgass til EU. Regjeringen i Norge er negativ til forslaget om en makspris på gassen. Et slikt tiltak vil ikke løse det grunnleggende problemet, som er mangel på gass i Europa, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Mye usikkerhet

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier at Norge har vært veldig tydelig på synet om at et pristak vil virke mot sin hensikt.

– Det er mye usikkerhet knyttet til det EU nå holder på med, og det er viktig å dempe den usikkerheten og få kontroll på situasjonen, sier Asland til NTB.

– Pristak hjelper ikke når hovedutfordringen er energiknapphet. Det er mange ubesvarte spørsmål knyttet til dette temaet, og jeg tror EU-kommisjonen og medlemslandene vil sitte igjen med flere spørsmål enn svar frem mot og under energiministermøtet, påpeker ministeren.

– Det er vanskelig å få forsikringer om at et pristak kommer sluttbruker til gode og ikke bare forverrer situasjonen. Tvert imot er det tegn som kan tyde på det motsatte, sier Asland.

Tyskland kjøper mer norsk gass

Også Tyskland skal ha argumentert mot forslaget om pristak. Etter å ha mistet gassleveransene fra Russland, har Tyskland kjøpt mer gass fra Norge og andre land.

Tiltak for å løse energikrisen skal diskuteres på et møte for EUs energiministre fredag. Neste uke skal Støre delta på et europeisk toppmøte i Tsjekkia der energikrisen er en av sakene som står på agendaen.

Siste fra forsiden

+

Dette er prosjektene Aker BP har gitt grønt lys

Styret har godkjent «den største prosjektporteføljen i selskapets historie»

+

Nå er tallene klare – så stort var Calypso-funnet

Sikrer kontrakt på 100 millioner for strikking, bingo og andre fritidssysler

Eldfisk Nord godkjent – 10,2 milliarder skal investeres

Ny PUD godkjent – oppgraderer Oseberg for 10 milliarder kroner

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger