Aarebrot: Borch vil sparke bein på Navarsete

Publisert 22. januar 2013

Professor Frank Aarebrot har «en følelse av» at Sandra Borch med sitt Lofoten-ja vil sparke bein på partileder Liv Signe Navarsete. Han mener Borchs stemmegivning er problematisk.,

Leder for Senterungdommen, Sandra Borch har fått mye omtale i forbindelse med det høyaktuelle temaet om åpning av Lofoten og Vesterålen (LoVe). I en artikkel i Nationen, som Petro.no siterte tidligere i dag , går det frem at hun hadde en avgjørende rolle i Senterpartiets programkomité da det ble stemt om ja eller nei til boring i LoVe.

Senterungdommen har tidligere gitt uttrykk for å være uenige med lederen sin, og sier nei til oljeboring i områdene. Men i programkomiteen stemte hun likevel ja, noe som gjorde at resultatet av stemmegivningen ble syv mot fem stemmer for oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen.

– Problematisk
Professor ved institutt for sammenlignende politikk på Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, mener dette er problematisk.

– Dersom hun sitter i programkomiteen fordi hun er leder av Senterungdommen, er hun bundet av Senterungdommens innstilling, sier Aarebrort til Petro.no

– Dersom hun ikke er valgt inn fordi hun er i Senterungdommen, stiller det seg annerledes. Da kan hun mene hva hun vil, sier han videre.

Senterpartiet opplyser til Petro.no om at hun er valgt dit i form av sitt verv i Senterungdommen.

– Én representant fra Senterungdommen, og en fra Senterkvinnene er alltid representert i programkomiteen. Ofte er det lederen, sier Ragnar Kvåle i SP.

Han vil ikke kommentere Frank Aarebrots påstander om at dette er problematisk.

– Og etter hva jeg forstår, vil ikke Sandra heller kommentere dette før under landsmøtet, sier han videre.

– Vil sparke bein på Navarsete
Frank Aarebrot sier videre at det ikke vil være underlig om Senterungdommen stiller mistillit til sin egen leder.

– Hvis hun er i programkomiteen fordi hun er i Senterungdommen, da har hun faktisk et problem, sier han til Petro.no.

Han tror at dette har noe med den tidligere omtalte konflikten mellom Borch og Senterpartiets partileder Liv Signe Navarsete.

– Borten Moe er pådriver her og mener nok det samme som Sandra. Hun har blitt fristet til å sparke bein for Navarsete. Jeg tror nok at Navarsete hadde stemt imot, men det vet jeg ikke med sikkerhet, sier han.

Han peker videre på at Borch burde ha fulgt Senterungdommens innstilling.

– Hun er forpliktet til å følge sin egen organisasjons vedtak. Om hun ikke er enig i dette, burde hun latt noen andre representere i programkomiteen, sier han.

Aarebrot tror at det kan få konsekvenser for Sandra Borchs stilling som leder i Senterungdommen.

– Egentlig dreier dette seg om hvor sint Senterungdommen er. Hvis de vil kaste henne, så har de en god sak. Hvis de ikke er sinte, hvis dette med olje i Lofoten ikke var så viktig likevel, så skjer det sikkert ingenting, sier han.

Borch: Vil fortsette å være positiv
I et leserinnlegg i Avisa Nordland, påpeker Sandra Borch hva hun mener om Lofoten-spørsmålet.

– I årevis har det vært diskutert mellom ulike organisasjoner hva som er fornuftig å gjøre med disse områdene. Jeg har vært aktiv i debatten om petroleumsutvinning i Lofoten og Vesterålen helt siden jeg kom inn i politikken, og jeg er den som har talt positivt for en oljeutvinning i disse områdene. Det vil jeg også fortsette å gjøre, som nordlending, som samfunnsengasjert og som politiker. Men samtidig er jeg langt fra der at vi skal rope ut; «drill baby, drill», skriver hun i innlegget.

– Områdene det er snakk om utenfor Lofoten og Vesterålen defineres også som Troms 2, Nordland 6 og 7. Det er altså ulike områder hvor det er snakk om og eventuelt drive oljeboring i framtiden. Det er ulike områder med ulike utfordringer. Og ja, jeg vet at sokkelen ved disse områdene er smal og utfordrende og jeg vet at områdene her er gode gyteplasser for fisk. Men samtidig forventer jeg mer kunnskap av organisasjonene der ute når en debatterer saken. Det er viktig i denne debatten å påpeke at Nordland 6 som blir sett på som det mest lovende område allerede er konsekvensutredet, det skjedde i 1994 hvor også to blokker ble tildelt, fortsetter hun.

– Må få arbeidsplasser
Hun skriver videre at hun ikke vil at nye områder i Lofoten og Vesterålen skal åpnes.

– Området ble midlertidig stengt da Høyre i 2001 fortvilet prøvde å få seg et miljøstempel. Det er viktig med fakta i saken. Og min og Senterungdommens mening er at ingen nye områder i Lofoten og Vesterålen skal åpnes. Så mener jeg at Nordland 6 må diskuteres på faglig grunnlag. Men det jeg er mest opptatt av er at Nordland og Nord-Norge får igjen arbeidsplasser for alle de ressursene vi forvalter. Dessverre har ressursene i nord vært sendt til sør, men vi har sittet her uten arbeidsplasser. En absolutt forutsetning for olje i nord er at arbeidsplassene faller tilbake til landsdelen, og ikke ender opp i Oslogryta, avslutter hun innlegget.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger