Publisert 14. november 2005

Det svensk-sveitsiske industrikonsernet ABB pumpet på 1990-tallet inn flere hundre millioner kroner i et bonusprogram for sine toppsjefer. Men det hemmelige programmet ble en fiasko, skriver Dagens Nyheter.

NTB

Samtlige 11 personer i ABBs ledelse i Sverige fikk aksjer i eiendomsselskapet Capio. Capio kjøpte opp eiendom over hele Europa, men oppkjøpene viste seg å bli en kostbar feilsatsing slik at ABB-sjefene til slutt ikke satt igjen med noen gevinst.

ABBs informasjonssjef Ingalill Östmann avviser overfor det svenske nyhetsbyrået TT Dagens Nyheters påstand om at programmet var hemmelig. – Det var kjent for konsernets toppledelse i Zürich i Sveits, sier hun.

Regler
Östmann understreker også at bonusprogrammet var satt sammen på en måte som ikke forekommer i dag. – Vi har mye strengere regler i dag enn på 15 år siden, framholder hun overfor TT.

I Dagens Nyheters artikkel heter det at ABB-lederne fikk private aksjer i det nystartede Capio, som kjøpte opp eiendom for hundrevis av millioner. ABB satset 60-70 millioner i den daværende tyske valutaen D-mark, tilsvarende rundt 240 til 280 millioner kroner, på Capio.
Eiendomsselskapet tok også opp lån i lokale banker. Ved siden av eiendommene som ble kjøpt for videresalg, anskaffet de 11 ABB-sjefene gjennom Capio også et landområde i Portugal der de selv ville bygge seg sommerhus.

Stråmann
Siden de 11 ikke ønsket å bli satt i åpenlys forbindelse med bonusprogrammet, lot man tidligere viseadministrerende direktør Kenneth Synnersten opptre som stråmann. Synnersten hadde da sluttet i ABB og sto offisielt oppført som eier av aksjene.

Det virkelige eierskapet ble fordelt i en separat avtale de 11 imellom, skrev Dagens Nyheter mandag. Hele affæren er kommet for en dag under påtalemyndighetens gransking av tidligere administrerende direktør Peter Fallenius.

Fallenius ble i vår dømt til tre måneders fengsel for grove økonomiske lovbrudd, og han ble i tillegg fradømt retten til å drive næringsvirksomhet. Den tidligere ABB-sjefen skal ha tusket til seg 1,8 millioner kroner under arbeidet med å inndrive rumensk statsgjeld til Sverige.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger