Publisert 1. mars 2006

Ekstremværet i Norge og på kontinentet denne vinteren er bare en forsmak på framtiden, viser den nye rapporten «Stormy Europe» fra Verdens Naturfond (WWF).

NTB

Flere land i Europa har denne vinteren vært rammet av ekstrem kulde og uvanlig store snømengder, noe som har kostet samfunnet store summer.

I Norge har vi denne vinteren opplevd vår andel av ekstremvær, blant annet gjennom stormen Narve og flommen i Trøndelag. Dersom ikke CO2-utslippene reduseres dramatisk, vil klimaendringer føre til langt større risiko for alvorlige stormer og ekstremvær i fremtidige vintrer, skriver WWF i rapporten «Stormy Europe», som offentliggjøres torsdag.

– For å beskytte folk og eiendom må klimautslippene reduseres drastisk. Forandringens vinder blåser over Europa, sier Jennifer Morgan, direktør for WWFs globale klimaprogram.

Nord-Europa rammes hardest
Rapporten tar for seg de sju EU-landene Nederland, Frankrike, Tyskland, Polen, Spania, Italia og Storbritannia, og av disse er det sistnevnte som kommer verst ut. Her vil antall vinterstormer øke med hele 25 prosent per år og vindstyrkene øke med 8-16 prosent innen utgangen av århundret, skriver forskerne.

Hittil har hver vinterstorm som har rammet Storbritannia på 1980 og 1990-tallet, kostet mellom 200 millioner og 2 milliarder euro.

På plassen bak finner vi værfølsomme Nederland, som kan vente seg en økning i antall kraftige vinterstormer på 20 til 30 prosent. Topp vindstyrke forventes å øke med 2-15 prosent, og forskere hevder at en økning på bare 6 prosent vil femdoble de årlige skadene og koste landet 100 millioner euro.

Norge var ikke en del av WWFs undersøkelse, men den generelle tendensen fra undersøkelsen er at ekstremværet vil bli verre jo lenger nord du kommer i Europa.

Energisektoren er verstingen
Rapporten bemerker at energisektoren er verdens klimaversting med 37 prosent av de menneskeskapte CO2-utslippene, hovedsakelig fra fossilt brensel som kull, olje og gass.

– Norge og EU må sette et øvre tak for kvotehandelen med CO2, og i tillegg gjennomføre utslippsreduksjoner, ellers vil stormene ramme Europa hardere enn noen gang, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger