Publisert 11. juli 2007

Den svenske kraftgiganten Vattenfall snuser på norske vannkraftverk etter at hjemfallsretten ble erklært død av EFTA-domstolen. Men Senterpartiet advarer norske kommuner mot å falle for fristelsen.

NTB

– Det ville være en tragedie å selge ut arvesølvet, verdiene som ligger i fornybare energikilder som vannkraft, vil stige noe enormt i tiden framover. Det vil være svært kortsiktig å selge vannkraftverk nå, sier stortingsrepresentant Rune J. Skjælaaen i Senterpartiet til NTB.

Han frykter at kommunene vil falle for fristelsen fra private interessenter og selge sine kraftaksjer.
– De politiske partiene må klargjøre hvordan de vil stille seg til feite tilbud fra Vattenfall og andre, sier han.

– Sitt på gjerdet
Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen tar utfordringen fra Skjælaaen på strak arm:
– Frp har ikke et ideologisk syn på dette som sier at staten må eie alle norske kraftverk, men vi ønsker å beholde et nasjonalt eierskap og sikre arbeidsplasser og verdiskaping gjennom konsesjonsregler og skattevilkår, sier han til NTB.

Ifølge Solvik-Olsen bør kommunepolitikerne sitte på gjerdet til regjeringen har kommet med sitt svar på hvordan det norske vannkraftregimet vil se ut nå som hjemfallsretten skal bort.

– Ballen ligger hos regjeringen. Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) bør snarest mulig komme til Stortinget og redegjøre for hva han akter å gjøre. Deretter bør han legge fram en stortingsmelding om saken. Men inntil videre bør norske kommuner avvente hva som kommer fra regjeringen før de eventuelt selger sine kraftaksjer, sier han.

Svenskene kommer
Etter at EFTA-domstolen fastslo at hjemfallsretten er i strid med EØS-avtalen, er ikke lenger offentlige selskap sikret evig eierskap over fossefall. Til nå har private og utenlandske selskap kun 60 års eierskap til fossefallene, før de ble tilbakeført til staten. Denne ordningen vil EFTA-domstolen ha slutt på.

Svenske Vattenfall – Europas tredje største strømprodusent – flagger nå sin interesse for norsk vannkraft.

– Vi er interessert i å få tilgang til produksjon også i Norge, og det er klart at vi knytter store forventninger til å kunne etablere oss der, sier Hans von Uthmann, sjef for Vattenfall Norden, til NRK.

Børge Rønningen i Landssammenslutningen for de 168 vannkraftkommunene er overrasket over at den svenske interessen kom så raskt etter dommen, og frykter dette vil føre til et stort press på kommunene om å selge kraftverkene sine.

Siste fra forsiden

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger