Publisert 13. juli 2006

PLOs representant i Norge, Yasser Najjar, mener det er stor fare for at konflikten i Midtøsten kan utvikle seg til en storkrig., NTB

– Utviklingen i Palestina de siste 14 dagene er ekstremt alvorlig. Det handler ikke lenger om sammenstøt mellom den israelske hæren og palestinske grupper. Det er langt mer enn det, sa Najjar da han torsdag møtte norsk presse.

Hvis Israel ikke stopper angrepene, vil mange andre land bli trukket inn i stridighetene, også utenfor regionen. Konflikten kan utvikle seg til å omfatte hele verden, advarte han.

Najjar mener at opptrappingen av krigshandlingene, både i Gaza og i Libanon, vil sveise motstanden mot Israel sammen.

– Hver araber, palestinger og muslim vil stå sammen mot Israel, sa han.

– Israels ansvar
PLOs talsmann legger alt ansvaret på opptrappingen på Israel. Han aksepterer ikke påstander om at Hizbollah må ta sin del av ansvaret for opptrappingen i Libanon.

– Hizbollah er mine brødre. Jeg kan ikke fordømme mine brødre. En hver person som kjemper mot Israel, er en helt for meg, sa Najjar.

Han mener at Israel ikke respekterer noen, heller ikke den libanesiske regjeringen. Han viser til at landet har kommet med trusler mot alle land i regionen, og til og med truet med å bombe Aswan-demningen i Egypt.

– Alle Israels venner i Europa må si fra om at deres politikk er meget farlig. Israel gjør Palestina til en «killing field». Vi mener det bør innkalles til en internasjonal fredskonferanse så raskt som mulig, sa han.

Soldatene krigsfanger
Najjar ble også spurt om de israelske soldatene som er tatt til fange. Han svarte at de blir behandlet som krigsfanger i overensstemmelse med Genevekonvensjonen og at de blir bedre behandlet enn palestinske fanger i israelske fengsler.

– Den israelske soldaten er ingen sivil person. Han ble tatt på palestinsk område mens han skjøt for å drepe palestinere, sa Najjar.

Han tror soldatene kan bli løslatt, men ikke uten betingelser, og ved hjelp av diplomatiske midler. Løsningen er ifølge PLOs talsmann utveksling med palestinske fanger, som etter hans mening også er krigsfanger. (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger