Publisert 20. oktober 2006

Regjeringens forslag til ny folketrygd har en klart bedre sosial profil enn det Pensjonskommisjonen foreslo, mener LO.

NTB

Også i forhold til dagens system blir det høyere pensjon for de med lavt lønnsnivå. Opptjeningsprofilen vil på den måten slå positivt ut for mange kvinner, ifølge LO. De peker også på bedre opptjeningsregler for arbeidsledige og for ufrivillig deltidsarbeidende.

Organisasjonen mener det vil bli slutt på minstepensjonsfella med det nye systemet, i og med at det gis pensjonspoeng for hvert eneste år i jobb.

– Det er også svært positivt at regjeringen vil lovfeste det statlige bidraget til AFP, og at dette skal trappes opp i takt med befolkningsutviklingen. Det gjør at det fortsatt vil være mulig å gå av på en verdig måte fra fylte 62 år, heter det i en pressemelding fra LO.

Mer om AFP:
Regjeringen vil videreføre en tilpasset ordning med AFP (avtalefestet pensjon) i samråd med partene i arbeidslivet. AFP-ordningen skal sikre at de som ønsker det, kan gå av ved 62 år.

Om lag 80 prosent av arbeidstakerne er omfattet av AFP-ordningen, som er en avtalefestet ordning mellom staten og partene i arbeidslivet.

Det nåværende regelverket for AFP-ordningen er tilpasset dagens pensjonssystem, der grensen for å ta ut pensjon i folketrygden er 67 år. Når det nå blir mulig å ta ut pensjon i folketrygden fra 62 år, må regelverket i AFP tilpasses dette.

– Vi kan ikke fortsette med dagens ordning. En utfordring med dagens AFP er at du får samme pensjon hvis du går av når du er 62 år som du gjør hvis du går av når du er 67. Vårt mål er at det skal lønne seg å stå i jobb, og da kan vi ikke ha en ordning som gjør at du ikke får noe igjen for å jobbe lenger, sier Stoltenberg.

AFP skal videreføres som et årlig påslag til alderspensjonen, som gir et høyere nivå enn folketrygden. Staten viderefører sitt økonomiske bidrag til AFP, og forslag til ny AFP-ordning skal legges fram i forkant av hovedoppgjøret i 2008.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger