Publisert 4. februar 2000

OPPDATERT: Statoil har tildelt Aibel kontrakt for bygging av dekket på Gudrun-plattformen. Kontrakten har en verdi på 2,7 milliarder kroner.

Aibel har vunnet kampen om å bygge Gudrun-dekket, som også inkluderer utstyr til Sigrun. (Illustrasjon: STATOIL)

Kontrakten omfatter ingeniørarbeid, innkjøp, fabrikasjon av plattformdekk med prosessanlegg og sammenkobling med stålunderstellet. Plattformdekket skal bygges med prosessanlegg for delvis behandling av olje og gass.

– Tildelingen skjer etter sterk internasjonal konkurranse. Det er lagt tekniske og kommersielle kriterier til grunn for tildelingen. Aibel leverte det beste tilbudet, sier Terje Masdal, prosjektdirektør i Statoil, i en pressemelding.

Klar i 2013
Plattformen skal være klar til å forlate verftet i Haugesund allerede sommeren 2013. Aibel var blant vinnerne da Statoil tildelte vedlikeholds- og modifikasjonskontrakter like før fellesferien. Nå har Aibel vunnet igjen.

Les også: Aibel slår til igjen
Aibel blir på Kårstø i mange år
Statoil deler ut 49 milliarder

– For oss er dette en bekreftelse på at Aibel er vurdert som et meget kompetent og konkurransedyktig selskap. Etter å ha gjort forprosjekteringen for dekket, har det vært viktig for oss å vinne Gudrun-oppdraget. Gudrun passer derfor godt inn, både i forhold til våre øvrige jobber og vår samlede kapasitet, sier Jan Skogseth, administrerende direktør i Aibel, i en pressemelding.

Utstyr til Sigrun
Gudrun-kontrakten inneholder også en opsjon på framtidige studier for liknende plattformdekk.

– Hovedvekten av ingeniørarbeidet vil bli utført ved selskapets kontor i Oslo, mens hoveddelen av selve byggingen og ferdigstillelsen skal foregå i Haugesund, med støtte fra selskapet internasjonale ressurssenter i Singapore og Thailand, sier Skogseth.

Mekanisk arbeid skal ifølge planen være ferdig i mars 2013. Fire måneder etter skal plattformen være klar for levering og frakt ut til feltet.

Gudrun-plattformen skal også inneholde utstyr som trengs for å drifte Sigrun-feltet. Sigrun skal bygges ut med en undervannsløsning, og produksjonen skal føres til Gudrun-plattformen.

Største utbyggingsprosjekt
Gudrun-plattformen skal forsynes med strøm gjennom kabel fra Sleipner-feltet. Fra før er kontrakter for byggingen av stålunderstellet tildelt Aker Solutions, og transport og installasjon av understellet og dekk har gått til Saipem.

Gudrunfeltet er ett av Statoils største utbyggingsprosjekt på norsk sokkel. Ressursanslaget er om lag 127 millioner fat oljeekvivalenter, der to tredeler er olje. Reservoaret har høyt trykk og temperatur og krever teknologi som Statoil har utviklet og bruk blant annet i utbygging av feltene Kvitebjørn og Kristin.

Produksjon i 2014
Olje og gass skal transporteres fra Gudrun til Sleipner A. Gassen transporteres deretter videre til gassmarkedene.
Gudrun ligger i lisens 025, om lag 55 kilometer nord for Sleipner A. Reservoaret ligge r på 4.200 til 4.700 meters dyp. Planlagt produksjonsstart er første kvartal 2014.

Statoil er operatør med 46,8 prosent eierskap, mens Marathon (28,2 prosent) og GdF Suez (25 prosent) er partnere.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger