Publisert 4. februar 2000

Aibels nylige inngåtte milliardavtale med Shell på Draugen-plattformen kan få store ringvirkninger for leverandørindustrien i Midt-Norge og Nord-Norge.

– Men noen veldedighet blir det ikke snakk om, fastslår Kjetil Sævareid, Vice President Modifications i Aibel.

– Leverandørene, både små og mellomstore, må oppfylle Aibels krav til kvalitet, HMS og styringssystemer – og være konkurransedyktige. Både Navitas Network og Aibel vil bidra til de gjennom målrettet innsats kan nå målet om å få kontrakter.

Stor betydning
Aibels avtale med Shell har en verdi på seks milliarder kroner, og er en av de første i selskapets historie. Kontraktsummen innbefatter både egne estimater til innkjøp og bruk av underleverandører. Kontrakten har en varighet på seks år, med mulighet for forlengelse over to og to år. Planen er at Draugen-plattformen skal gjennom en betydelig oppgradering og kunne ta imot en mulig utbygging av Linnorm-funnet. Kontrakten vil bli styrt fra Aibels kontorer på Forus. De største modifikasjons-prosjektene skal utføres i Stavanger, Oslo og Harstad. Kontrakten får også stor betydning for Kristiansund. Alle operasjonsrelaterte oppgaver blir styrt derfra, og det blir opprettet en egen base som skal være i full drift før utgangen av 2012.

Nytt bein å stå på
Kontrakten med Shell betyr at Aibel får et nytt bein å stå på i Kristiansund i tillegg til selskapets avtale med Statoil på Njord. Aibel har vært etablert i byen lenge og engasjerer rundt 100 personer her.

Ifølge Sævareid vil det i løpet av 2012 være nærmere 150 mennesker engasjert, mens kapasiteten planlegges å passere 200 i løpet av 2014.

– Vi regner med at kontrakten vil kunne gi nye kontrakter til leverandører både fra Midt-Norge og Nord-Norge. I dag har vi to underleverandører i Møre og Romsdal, Langseth og Aak innen fabrikasjon, sier Sævareid.

Egne kvalifikasjonssystemer
Aibel har etablert egne kvalifikasjonssystemer som skal sikre at alle leverandører de benytter skal holde et høyt nivå. Prekvalifiseringer følges opp med tilleggskvalifiseringer. Kravene som gjelder må innfris så lenge de har et kundeforhold til Aibel. Men ingen kan slappe av etter å ha kommet gjennom nåløyet.

– å bli prekvalifisert er bare et steg på veien. Våre samarbeidspartnere vil ha målt hele tiden, og evalueringer etter hver jobb avgjør om man blir med videre. Man må stå på og vise at man duger, sier Sævareid.

Han forteller om en oljebransje med sterk optimisme i Norge de siste årene, og Aibel vil sørge for å være med på den veksten som kommer.

– Vårt mål er å være til stede der det skjer, fastslår han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger