Aibel vinner vindkontrakt på Dogger Bank C
Pressemelding
17. februar 2021
Illustrasjon: Aibel
Aibel vinner vindkontrakt på Dogger Bank C
Pressemelding
17. februar 2021

Aibel har blitt tildelt en EPC-kontrakt av Dogger Bank Wind Farm for å tilby omformerplattformen for tredje fase av utviklingen; Dogger Bank C.

I 2019 tildelte Dogger Bank Wind Farm Aibel kontrakten for to omformerplattformer for de to første fasene av prosjektet, Dogger Bank A og Dogger Bank B. Annonsert i dag, Aibel har også fått EPC-kontrakten for tredje fase av samme utvikling.

Kontrakten er underlagt økonomisk avslutning på Dogger Bank C, som for tiden er forventet for 4. kvartal i år.

Verdens største havvindmøllepark
De tre fasene i Dogger Bank Wind Farm vil ha en samlet kapasitet på 3,6 GW, noe som gjør Dogger Bank til den største havmølleparken i verden, og forventes å produsere nok energi til å drive tilsvarende 6 millioner UK hjem.

I mai 2019 ble Aibel tildelt en lignende kontrakt for offshore vindprosjektet DolWin5 fra den tyske nettoperatøren TenneT. Prosjekter innen fornybar energi blir en stadig større del av Aibels prosjektportefølje.

«Med denne prisen bekrefter vi igjen vår posisjon som en foretrukket leverandør i det europeiske offshore vindsegmentet og styrker vår rolle i den pågående energibransjetransformasjonen,» sier Aibels konsernsjef, Mads Andersen.

Et konkurransedyktig konsept
«Sammen med vår partner Hitachi ABB Power Grids har våre dyktige ingeniører utviklet integrerte løsninger og etablert en effektiv forsyningskjede for våre leveranser. Vi er stolte av å se at vårt konsept vinner i et veldig konkurransedyktig miljø,» sier konserndirektør for feltutvikling og havvind i Aibel, Nils Arne Hatleskog.

Dogger Bank Wind Farm er utviklet som et joint venture mellom SSE Renewables og Equinor (50:50), og ENI vil ta en eierandel på 20% i fase A og B, med forbehold om godkjenning fra myndighetene og utlånerne av Enis avtale om å gå inn i joint venture som forfaller i løpet av 1. kvartal 2021.

Prosjektdirektør for Dogger Bank Wind Farm, Steve Wilson, sa: “Bekreftelsen av vårt samarbeid med Hitachi ABB Power Grids og Aibel på alle tre fasene i Dogger Bank Wind Farm er en annen viktig milepæl for vår verdensledende utvikling. Å samarbeide på en integrert måte vil gjøre oss i stand til å oppnå optimal effektivitet under byggearbeidet, mens bruk av markedsledende teknologi vil sikre effektiv og pålitelig overføring av fornybar energi til 6 millioner husholdninger i Storbritannia når vindparken blir operativ. »

Dogger Bank Wind Farm-prosjekt ledes fra Aibel i Haugesund, mens plattformens toppsider er under bygging ved Aibels hage i Thailand. Dogger Bank A-plattformen forventes å ankomme Haugesund i første halvdel av 2022, hvor den vil bli utstyrt med Hitachi ABB Power Grids ‘nyeste generasjon HVDC-omformerteknologi, inkludert endelig ferdigstillelse og igangkjøring. Den vil være klar for seiling til Dogger Bank-feltet i 2023, og endelig ferdigstillelse senere det året. Leveringen av Dogger Bank B er planlagt til 2024, mens Dogger Bank C er planlagt til 2025.