Publisert 12. desember 2007

Stortinget har godkjent statens avtale om å investere 4,95 milliarder kroner i en aksjepost på 30 prosent i Aker Holding.

Av: Astri Sivertsen

Dag Terje Andersen
kaller avtalen historisk. (Arkivfoto: Øyvind
Midttun)

Aker, Den norske stat og svenske Saab og Investor inngikk 22. juni i år en avtale om langsiktig, strategisk eierskap i det norske teknologi- og industrikonsernet Aker Kværner.

Igår, 11. desember, sa Stortinget ja til avtalen. Innstillingen fra næringskomiteen ble vedtatt med 79 mot 27 stemmer. Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet støttet kjøpet, mens Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre gikk imot.

Mindretallet hadde prinsipielle innvendinger mot statlig eierskap generelt, og mot statens allerede sterke rolle i olje- og gassvirksomheten gjennom eierskapet i StatoilHydro. Staten ble også kritisert for ikke å ha brukt eksterne finansielle rådgivere i forbindelse med kjøpet.

Eierne av Aker Holding har gjensidig forpliktet seg til å holde eierskapet i Aker Kværner samlet i minst ti år. Avtalen sikrer også at Aker Kværner forblir under norsk kontroll og beholder sitt hovedkontor i Norge i denne perioden.

– Jeg er meget glad for at Stortinget nå har godkjent denne historiske avtalen som sikrer Aker Kværner langsiktighet på eiersiden og som bidrar til en nasjonal forankring av et sterkt norsk kompetansemiljø, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen i en pressemelding fra departementet.

For å beholde arbeidsplasser og kompetanse der Norge er i lederposisjon, er det ifølge Andersen avgjørende å opprettholde et kontrollerende norsk eierskap i selskapet. Han legger til at eierfellesskapet mellom norsk og svensk industri dessuten er en kime til ytterligere industrielt samarbeid i årene som kommer.

Aker Kværner er den største norskeide leverandørbedriften til olje- og gassindustrien i landet. Selskapet omsatte for om lag 50 milliarder kroner i fjor, og har 11.000 ansatte i Norge.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger